34. hét - A tested már készen áll! - Terhesség hétről-hétre

PDF Nyomtatás E-mail
terhesség hétről-hétre

Kismama:

A tested lassan felkészül a szülésre, amiből csak annyit veszel észre, hogy egyre gyakoribbak a fájások. Ez a legfontosabb jele annak, hogy a tested már készen áll!

Jó, ha tudod az alábbiakat:

a vajúdásnak három fő része van:

* Első szakasz

Állandósult, egyre gyakoribb és erősebb fájások jellemzik. Próbáld meg a fájások közti időt mérni. Általában annyira lassan indul el ez a szakasz, hogy felmerül benned a kérdés; „ez tényleg szülés?”. Ne feledd, hogy a legtöbb ember az influenzát sem tudja megkülönböztetni az álmos fáradtságtól! Amint a fájások felerősödnek, rájössz, hogy ez már a szülés első szakasza! Ahogy a dolgok haladnak előre, egyre jobban kell koncentrálnod az időzítésre. Ez után az aktív szakasz után jön a következő, egy rövid, de kemény átmeneti szak, ami előtt már a szülés konkrét helyére kell kerülnöd. Az átmeneti időszakot a fájások gyorsabb ismétlődése jellemzi, viszont a erőssége nem változik. A szakasz végére teljesen kitágulsz.

* Második szakasz
Megkezded a baba "kinyomását" erre a csodálatos világra! A legtöbb nő határozottan élvezi a szülésnek ezt a szakaszát, mivel kezdi átvenni az irányítást a történések fölött. Ha nem vagy begyógyszerezve, többnyire sürgetést érzel a nyomásra, amíg ellenkező esetben ez az érzés vagy jelentkezik, vagy nem, de mindenképp kapni fogsz instrukciókat a folytatásra a körülötted segédkezőktől. A második szakasz végét a baba születése jelzi.

* Harmadik szakasz

Kezedben tartod a babát! Kicsit később még pár tolással a placentát kell kinyomnod, amiről a baba jelenléte teljesen elvonja a figyelmed, szinte észre sem veszed. A babázás csodája segít a harmadik szakasz lezárásában, a vérzés csökkentésében.

Baba:

A baba 2 kilós és kb. 42 cm. A hormonok beindítják a tejtermelésed. Tudtad, hogy a baba mintegy fél litert pisil naponta?