Kisiskoláskor (6-10 év)

BEJELENTKEZÉS





Designed by:

F-vitamin

PDF Nyomtatás E-mail
Vitamin ABC

(Omega-3, Omega-6)

Zsírban oldódó vegyületek. A telítetlen zsírsavak csoportját szokás F-vitaminnak nevezni.

Esszenciális zsírsavak, melyeket a szervezet nem tud előállítani, működéséhez viszont nélkülözhetetlenek.

Hatása a szervezetre

Elősegíti a telített zsírsavak felhasználását a szervezetben. Csökkenti a vérkoleszterin szintet és ezáltal a koleszterin lerakódás kockázatát ami segíti a keringési betegségek megelőzését. Antioxidáns. Fontos szerepe van a belsőelválasztású mirigyek működésében. Az egészséges bőr és haj egyik záloga. Erősíti az immunrendszert, a nyálkahártyák egészséges működéséhez elengedhetetlen. Serkenti az agyműködést.

Hiánybetegségei

bőrbetegségek (száraz bőr, ekcéma, pattanások) szemszárazság, legyengült immunrendszer, érbetegségek, gyakori felső-légúti betegségek, törékeny és korpás haj, törékeny köröm,

F-vitaminban gazdag élelmiszerek

olajos magvak, búza, teljes kiőrlésű pékáruk, (hideg) tengeri halak, algák, kukoricaolaj, napraforgóolaj

Hő hatására nagy része elbomlik. Az E-vitamin segíti a felszívódását a szervezetben.

Túladagolása

Túladagolásával kapcsolatos ismeretek nincsenek.