Válunk! Gyászoljuk meg a múltat!

PDF Nyomtatás E-mail
Válás

Egy válás hihetetlenül sok feszültséget, szorongást okoz a felekben még akkor is, ha egy marakodással, veszekedéssel, testi-lelki terrorral tarkított kapcsolatot készülnek lezárni. Nehéz, mert szembe kell nézni számos nehézséggel

  • a válás, mint végérvényes döntés fájdalmával
  • gyermekünk érzelmi felkészítésével
  • a jogi procedúrákkal
  • az anyagi javakon való marakodással
  • új életünk megtervezésével, megszervezésével
  • anyagi helyzetünk átrendeződésével
  • későbbi új párkapcsolatunk megalapozásával... és még sorolhatnánk.


Mennyi és mennyi buktató, nehézség, küzdelem, amit még a legbarátibb szétválás után sem lehet lelki sérülés nélkül megúszni. Az állandóság érzelmi biztonságot ad gyereknek, felnőttnek egyaránt, és ez az állandóság most megszűnik. A kerek, egész család állandósága nem lesz többé, hiszen az egyik szülő mától kezdve hiányozni fog a mindennapokból. Egy emberrel kevesebb fog az asztalhoz ülni, aki hiányozni fog ünnepekkor, a TV elől a fotelból vagy akár egy közös társasjáték alkalmával. Észre fogjuk venni a hiányát egy-egy váratlan helyzet megoldásakor vagy egy iskolai ünnepségen is, ahol gyermeke szerepel. Hiányozni fog mindennapjainkból akkor is, ha kapcsolatunkban már több volt a rossz, mint a jó.

Mit tehetünk hát?

Ha elmérgesedett, veszekedésekkel, netán verekedésekkel tarkított házasságban éltünk, könnyebb lesz elengedni a múltat. Ha azonban csak házastársunk akarta a válást, ám mi még maradtunk volna a kapcsolatban, nehezebb helyzetben vagyunk. Így vagy úgy, de egy új, az eddigiektől merőben más élet kezdődik számunkra. Ebbe pedig csak úgy tudunk tiszta lappal belekezdeni, ha régi életünket biztonsággal lezártuk magunkban. Ha szükségét érezzük, sírjuk ki magunkat, sirassuk meg a múltat akkor is, ha rossz volt. Engedjük ki magunkból a feszültséget. Eresszük szabadon eddigi életünket, mint egy léggömböt, kicsit nézhetjük is, amíg eltűnik, majd lépjünk tovább. Vegyünk egy nagy levegőt, és próbáljunk optimistán, erősen nekivágni az elkövetkező éveknek. Minden kezdet nehéz, ám hamarosan az új élet szépségeit is felfedezheti majd.