Élet a válás után

PDF Nyomtatás E-mail
Válás

A szomorú statisztikai adatok azt mutatják, hogy a csonka családban nevelkedett gyermekek közül sokan tévednek rossz útra, lesznek gyenge tanulók. Ennek egyik oka nyilvánvalóan a válás okozta lelki megrázkódtatás, másrészt a keserves anyagi körülményekkel vívott mindennapi harcok. Aki nem élte át a házasság felbomlásának krízisét, talán nem is sejti, mekkora terhet jelent mindez.Nyakig benne vagyunk a válásban, s miközben maguk sem tudjuk feldolgozni ezt a traumát, még gyermekünk, gyermekeink lelki egyensúlyát is vissza kell zökkentenünk, az anyagi biztonság megteremtéséről pedig még nem is beszéltünk.

Mit tehetünk ebben a nehéz helyzetben? Hogyan mentsük, ami még menthető?

Először is nyugodjunk meg! Mindenek előtt rakjunk rendet saját lelkünkben, hiszen ha magunk is zaklatottak vagyunk, hogyan is tudnánk nyugalmat közvetíteni gyermekeink felé? Értessük meg saját magunkkal, fogadjuk el, hogy a válás, az életünkben bekövetkező változás szükségszerű lépés volt. Ha házastársunk gyakran félrelépett, akkor azért, ha anyagi romlásba vitte a családot, akkor azért, ha agresszív megnyilvánulásaival tette pokollá családunk életét, akkor azért volt muszáj különválni. „Minden kezdet nehéz“- szokták mondani, ám ez nem üres frázis, nagyon is komolyan kell venni! Új életünk alapjainak lerakása komoly és nehéz feladat, de Ön képes rá, hogy ezt sikerre vigye. Mutassa meg volt párjának, környezetének, családjának, hogy milyen talpraesett és rátermett, bizonyítsa be, hogy minden viharon át megküzd a nehézségekkel.

Gondolja át higgadtan lehetőségeit! Szánjon rá kellő időt, hogy nyugodtan, megfontoltan dönthessen élete további alakulásáról. Készítsen részletes jövő tervet, mely mind anyagi lehetőségeit, mind a napi teendők feltérképezését tartalmazza. Utóbbi tekintetében fordítson gondot gyermeke(i) lelkének ápolására, a velük való foglalkozásra éppúgy, mint mindennapjaik megszervezésére. Amennyiben tinédzser korú gyermeke(i) van(nak), ne essen abba a tévedésbe, hogy velük már nem lesz sok gond, koruknál fogva nem igényelnek akkora figyelmet, mint egy kisebb gyerek. Vigyázat! Ebben a korban könnyű elkallódni, rossz útra térni, ha nincs megfelelő érzelmi bázis a gyerek mögött! Akár kisebb, akár nagyobb gyermeke van, szánjon rá elegendő időt, hogy beszélgessen, foglalkozzon vele, mindig hallgassa meg őt!

Ha szükséges, új életének megszervezésében kérjen segítséget nagyszülőktől, testvérektől, barátoktól, akik minden bizonnyal vállvetve segítik, átsegítik majd e nehéz időszakon.