Az újszülöttkori széklet, vizelet és váladékok:

PDF Nyomtatás E-mail
Újszülöttkori sajátosságok

- Magzatszurok: a kisbaba születése utáni első napokban a széklet zöldes-feketés színű, ragacsos, ún. magzatszurok formájában távozik. Ha az újszülött élete első 48 órájában nem ürít magzatszurkot, az akár a belek elzáródását is jelezheti.

 

- Vizelet ürítés: az újszülött igen gyakran ürít vizeletet, ez teljesen normális jelenség. Abban az esetben, ha az újszülött az első 24 órában egyáltalán nem pisil, arra oda kell figyelni és jelezni kell az orvosnak.

- Hüvelyváladék: kislány babák esetében előfordul, hogy hüvelyükből a születés utáni első napokban csekély mennyiségű tiszta vagy fehér váladék ürül. Ez a jelenség rövid időn belül elmúlik.

- Orrváladék: előfordul, hogy az újszülött náthásnak tűnik, azaz minimális váladék folyik az orrából. Ez nem feltétlenül jelent megfázást vagy fertőzést, a baba világrajötte után gyakorta előfordul. Ennek ellenére kérjük ki az orvos véleményét, ha ezt tapasztaljuk.

- Könnyezés: annak, hogy a baba könnyezve vagy "száraz szemmel" sír, nincs jelentősége. Az első 4-6 hétben gyakran előfordul, hogy nincsenek könnyei az újszülöttnek.

- Izzadás: az újszülött izzadásra hajlamos, különösen a nyaka tájékán és a fején. Előbbiek okán fürdésnél különös gondot kell fordítanunk a nyaki redők és a buksi tisztán tartására, majd szárazra törlésére. Hasznos lehet, ha tisztálkodás után a nyak alatti részt kicsit be is hintőporozzuk.

- Hányás: szoptatás után nagyon gyakran előfordul, hogy büfizésnél a baba visszabukik egy kevés tejet. Ha a mennyisége láthatóan nem kórosan sok ( kb. 5 ml-nyi, azaz egy teáskanálnyi folyadék marad a büfiztető pelenkán) és egyéb aggasztó jeleket sem tapasztalunk a pici állapotát illetően, akkor nem kell aggódni. Más a helyzet akkor, ha a baba sugárban hány, netán hasmenése van, lázas, ill. túrós állagú, kellemetlen szagú a hányása. Kérdéses esetekben konzultáljunk a gyermekorvossal!