Az újszülött bőre:

PDF Nyomtatás E-mail
Újszülöttkori sajátosságok

- A kezecske vagy a lábacska enyhén kékes színezetű: hosszabb alvás során előfordulhat, hogy az újszülött baba kéz-, vagy lábfeje enyhén kékes színezetűvé válik. Amikor ezt tapasztaljuk, a baba még mozdulatlan, alvó állapotban van.

Az elszíneződés azért van, mert a pici vérkeringése még nem elég élénk ahhoz, hogy a végtagokat is jól ellássa vérrel. Ébredés és mocorgás után keze és lába ismét rózsaszínűvé válik.
- Kiütések: Az újszülöttek bőrén elég gyakran megjelennek különböző kiütések. Ilyen pl. az újszülöttkori csalánkiütés ( sárga közepű, piros kiütések) vagy a meleg kiütés. Amennyiben igazolást nyer, hogy a fentiek valamelyike jelent meg a baba bőrén, úgy az normális esetben nem igényel kezelést és néhány hét alatt eltűnik. Amennyiben viszont gennyes bőrfertőzésről van szó, az feltétlenül orvosi ellátást igényel.
- Bőrhámlás: a születés utáni első néhány napban gyakran előfordul, hogy hámlik a baba tenyere, ill. talpa.
- Koszmó, korpás fejbőr: a hajas fejbőrön gyakran találkozhatunk ún. koszmóval, mely a picik fejbőrének sajátos korpásodása. Ez nem jelez higiéniai hiányosságokat, nagyon gyakori a kisbabáknál. Eltávolítása a következőképpen történik: kenjük be a baba fejbőrét  napraforgó olajjal átitatott vattapamaccsal, majd annak beszívódását követően babafésűvel óvatosan fésüljük ki az elhalt korpákat. (Napraforgó olaj a patikákban szerezhető be)