Fogzás

PDF Nyomtatás E-mail
Testi fejlődés csecsemőkorban

A fogak a következő sorrendben bújnak ki: először az alsó kettő középen, majd a felső kettő középen, ezeket követik az oldalsó fogak, utolsóként a hátul lévők bújnak ki. Ha a kicsinek 1 éves korában még nem bújt elő egyetlen foga sem, alkalom adtán beszéljünk az orvossal.
A tejfogak nem esnek ki addig, amíg a kicsi állandó fogai készen nem állnak a kibújásra.
Ennek az ideje kb. hat éves korban jön el.
Hogyan segíthet a szülő, nevelő?
A fogak növését nem tudjuk meggyorsítani, de amikor látjuk, hogy a baba szenved ettől, tehetünk néhány dolgot a fájdalom enyhítésére. Adjunk neki folyadékos rágókát, amit előtte behűtöttünk, vagy hideg ételt, mint pl. kefirt, joghurtot. Az ínymasszázs szintén segíthet némileg – alapos kézmosás után finoman, óvatosan dörzsölgessük az ínyt az ujjunkkal. Ha azt vesszük észre, hogy a fogzás összes tünete mellett a babának szokatlanul nagy fájdalmai vannak, és már semmilyen házi praktika nem segít, kérjünk orvosi segítséget. Nem jó, ha a fogzás gyötrelemmé és  kínszenvedéssé válik a babának és az egész családnak.
Az orvos valószínűleg javasolni fog olyan gyógyszert, kenőcsöt, ami segíthet a fájdalmak csökkentésében.
Fogmosás
Amint a fogak kibújtak, következő fontos feladatunk a tisztántartásuk. Az első évben különösen fontos, hogy csak életkorának megfelelő, finom sörtéjű fogkefét használjunk. Fogkrémet egyelőre ne használjunk, elég csak vízzel végezni a tisztogatást.
Soha ne adjunk cumisüveget a gyereknek lefekvés után, hacsak nem víz van benne. A cukortartalmú folyadék erősen károsíthatja az éjszaka folyamán a fogakat, ami szuvasodáshoz, a fogak gyors romlásához vezethet. A másik megoldás, amivel ezt a veszélyt tovább csökkenthetjük az, hogy a gyermeket szépen átszoktatjuk a pohárból ivásra. Már egyéves kor után elég ügyesek a picik a csőrös pohár használatához. Így a folyadék, amiben lehetnek fogakra ártalmas anyagok is, kevesebb ideig van a szájüregben.
18 hónaposan a kicsik már elég érettek ahhoz, hogy a fogmosást elkezdjük velük gyakorolni. Mindenképpen segítsünk nekik, mert ezidőtájt még nem elég ügyesek a pontos kivitelezéshez. Használjunk puha gyermekfogkefét és gyermekfogkrémet. Előfordulhat, hogy a kicsinek nem ízlik a fogkrém, ebben az esetben válasszunk másikat.