Az átfordulás

PDF Nyomtatás E-mail
Testi fejlődés csecsemőkorban

Amint a baba képessé válik megtartani a fejét, hamarosan eljön az ideje az első átfordulásnak is. Megtanulja, hogyan forduljon át önállóan a hátáról a hasára, majd vissza. Ennek az új tudományának a segítségével felfedezi a helyváltoztatás örömét is. Az első átfordulás kivitelezésére ösztönzőleg hathat egy távolabb lévő játék, vagy akár maga a szülő.
Figyelem! Az átfordulás képessége még nagyobb odafigyelést követel a gondozótól,  hiszen a baba könnyen leeshet a pelekázólapról, ill. magasabb helyekről!
Mikor kezd el kifejlődni ez a képesség?
Esetlegesen a baba már 2-3 hónaposan képes lehet átfordulni a hasáról a hátára, viszont a hátfekvésből a hasra forduláshoz erősebb nyak és karizmokra van szükség. Ezt a szükséges fizikai erőt pedig úgy 4-5 hónapos korára éri el a baba.
Mi lesz a következő?
A baba az átfordulások segítségével fejleszti és erősíti a láb, nyak, hát és a kar izmait. Ezekre az izmokra nagy szüksége lesz majd az önálló üléshez és a mászáshoz. A legtöbb baba 6-7 hónaposan válik képessé az első felülésre, a mászás csak ezután fog következni egy kicsivel később.
Miben segíthet a szülő, nevelő?
Játékosan lehet ösztönözni a babát új képességének a használatára. Helyezzünk a látóterébe el nem érhető távolságra feltűnő színű játékokat, amiket valószínűleg minden erejével meg akar majd közelíteni, kaparintani. Hasznos lehet az is, ha lefekszünk mellé kicsit távolabb, majd arra motiváljuk, hogy közelebb próbáljon kerülni hozzánk átfordulásokkal.
Mindig dicsérjük meg és mosolyogjunk rá, ha próbálkozik.
3 hónapos korig nem jellemző, hogy a baba átforduljon, de a biztonság kedvéért mindig fokozottan figyeljünk a babára pelenkacserék alkalmával. Soha ne hagyjuk a babát őrizetlenül ágyon, vagy más magas bútoron, még az újszülöttet se! Nem lenne kellemes az első átfordulás után az orvosnál kikötni.

Ha a baba 6 hónapos koráig nem képes átfordulni, és más módon sem igyekszik helyet változtatni, felfedezni a környezetét, mindenképpen jelezzük ezt az orvosnak. A babák nagyon eltérően fejlődnek, némelyek sokkal hamarabb átfordulnak, mint az átlag, míg mások ezt a lépcsőt egyszerűen kihagyják. Az viszont baj, ha a kicsi nem halad tovább az ülés és a csúszás-mászás felé vezető úton. (Tartsuk szem előtt, hogy a koraszülött babák az összes fejlődési szintet később érik el.)