A látás fejlődése az első hónapokban

PDF Nyomtatás E-mail
Testi fejlődés csecsemőkorban

Attól a pillanattól kezdve, hogy a kicsi megszületett, a külvilágból érkező vizuális információk érzékelésével a szemek nagyban hozzájárulnak a baba fizikai, szellemi és érzelmi fejlődéséhez.


Mikor fejlődik ki?
A hallással ellentétben, - amely a méhen kívül töltött első hónap végére teljesen kifejlődik -  a tökéletes látás fokozatosan fejlődik ki 6-8 hónap alatt. E folyamat végére a baba szinte ugyanolyan jól fog látni, mint egy felnőtt. Eleinte, - bár fizikailag az újszülött szeme már alkalmas a látásra -  agya még nem képes feldolgozni az érkező vizuális információkat. Ahogy telnek a hónapok, az agy fejlődésével párhuzamosan nő az éleslátás távolsága is, lehetővé téve a baba számára a dolgok megértését, kezelését. 
Hogyan fejlődik ki?
Kezdetben a baba nem tud 20-30 cm-nél távolabbra fókuszálni, ám ez éppen elég az őt tartó személy arcának megfigyeléséhez. Az ennél távolabb látható dolgokból fényeket, alakokat, mozgásokat érzékel,s ezt is meglehetősen homályosan látja. Mivel az újszülött számára nincs izgalmasabb látnivaló szülei arcánál, ezért ez a gyengébb látásminőség is tökéletesen megfelel számára ebben az életkorban. Hajoljunk hozzá közel, s engedjük, hogy felfedezze arcunkat!
Első hónap:
Az újszülött már születésétől fogva lát, de a szemmozgató és a látás élességét beállító izmok koordinációja csak 6 hónapos kor körül fejlődik ki. Ezért a csecsemő sokszor kancsalnak tűnik, megijesztve ezzel a szülőket. Ez könnyen kiszűrhető, hiszen a valóban kancsal gyermek nem tud egyszerre mindkét szemével ugyanarra a tárgyra nézni.
Az első hónap vége körül már kialakulhat a fókuszálás és a mozgó tárgyak követésének képessége. A csörgőt percekig húzogathatjuk a baba arca előtt jobbra-balra, amit ő fáradhatatlanul követni fog a tekintetével. Egy másik játék, amit biztosan nagyon élvez majd a kicsi: hajoljunk az arcához közel, és nézzünk a szemébe. Ezután forgassuk fejünket jobbra-balra, miközben továbbra is a baba szemébe nézünk.
Második hónap:
A baba születésétől kezdve látja a színeket, de a hasonló árnyalatok között nem tud különbséget tenni. Például a piros és a narancssárga számára egyforma. Ez az egyik oka annak, hogy eleinte a fekete-fehér és a nagy kontrasztú mintákat kedveli igazán. A következő hónapok során az agy megtanul különbséget tenni a színek között. Ennek eredményeképpen egyre nagyobb érdeklődést fog mutatni gyermekünk az élénkebb színek és az összetettebb minták iránt. Elősegíthetjük fejlődését színes játékokkal, képekkel.
Negyedik hónap:
A kicsi mélység-érzékelése fejlődésnek indul. Eddig megtanulta, hogy felmérje a kiszemelt tárgy helyzetét, méretét, alakját majd azt, hogy parancsot küldjön keze felé annak megfogására. Négy hónaposan mind a motorikus idegek fejlettsége, mind az idegpályák érettsége alkalmassá teszi az előbb felsorolt feladatok pontos végrehajtására. A gyakorlást segíthetjük, ha a pici kezébe csörgőt adunk, ám önállóan is talál magának más fognivalót, például a hajunkat vagy a fülbevalónkat.
Ötödik hónap:
A baba tovább fejlődik, ügyesedik az apróbb dolgok megfigyelésében és a mozgó tárgyak követésében. Ebben az életkorban sok baba már azt a tárgyat is felismeri, amelynek csak egy részletét látja. Tudatában van annak, hogy a dolog akkor is létezik, ha éppen nem látja. Ezért is szeretnek annyira kukucskálóst játszani a babák ezidőtájt.
Már képes megkülönböztetni az egyszerűbb élénk színeket, és a tompább színek közti finom különbségeket is felismeri.
Nyolcadik hónap:
Nyolc hónapos korban a baba eléri a felnőtt ember látásminőségét látásélesség és mélység-érzékelés tekintetében egyaránt. Bár még mindig többnyire a közvetlen-közelben lévő tárgyak kötik le a figyelmét, látása már elég jó ahhoz, hogy a szobában minden tárgyat és személyt felismerjen. Nyolc hónapos korban a baba szeme elnyeri végleges színét, bár finomabb árnyalatváltozásokra még számíthatunk.

Nevelési tanács:
A kutatások szerint a szülők, nevelők is sokat tehetnek a baba látásfejlődéséért. Engedjük neki az első hónapokban hosszasan tanulmányozni arcunkat, közel hajolva hozzá. A szemmozgás, követés fejlesztése érdekében rázzunk és mozgassunk csörgőt keresztben az orra előtt. (Számíthatunk rá, hogy a függőleges mozgás követése 3-4 hónapos korig nem fog simán menni.)Ahogy múlnak a hónapok, vegyük körül egyre több színes tárggyal, játékkal, képeskönyvvel.