A járás

PDF Nyomtatás E-mail
Testi fejlődés csecsemőkorban

Amint a baba eléri a megfelelő fejlettségi szintet, az első lépés szinte észrevétlenül megtörténik. Egyik nap még a szekrénysorba kapaszkodva araszolgatott, majd kis idő múlva már bizonytalan lépésekkel, de fülig érő szájjal totyog szülei széttárt karja felé.
Nem telik el sok idő, és már száguldozva rohan a lakásban fel, s alá – végképp maga mögött hagyva a babakorszakot. A baba első önálló lépései egyben az első lépéseket is jelentik a függetlenedés felé.
Azok a csodálatos első lépések...
Az első évben a baba energiáit a mozgáskoordináció és az izmok fejlődése köti le. Megtanul átfordulni, ülni, mászni, mielőtt eljönne a felhúzódzkodás és az állás ideje. Ez utóbbi kb. 8-9 hónapos kor táján történik meg. Ezek után már csak önbizalom és egyensúlyérzék kérdése, hogy mikor indul el a kicsi. A babák többsége 8 és 12 hónapos kor között teszi meg az első lépést, majd 14-15 hónaposan már magabiztosan jár. Nem kell aggódni azonban, ha ez az időpont kissé kitolódik, hiszen sok teljesen normális fejlettségű baba csak 16-17 hónapos korára tanul meg  rendesen járni.
Hogyan fejlődik a járás?
Az újszülött lábai még nem elég erősek, hogy megtartsák őt, de ha a hóna alatt megfogva felemeljük, a lépegető reflexnek köszönhetően járó mozgásba kezd. Ezt csak pár hónapig produkálja, majd megszűnik e reflex.
5 hónapos kora körül, ha segítünk a babának megtartani az egyensúlyát (pl. hóna alatt megfogjuk), elkezd „rogyizni” a combunkon. Az elkövetkező hónapokban ez lesz a kedvenc tevékenysége. Így erősíti a lábizmait és lesz képes felülni, átfordulni, majd mászni.
Kb. 8 hónaposan kezd a bútorokba, ill. egyéb alkalmatosságokba felkapaszkodni a lakásban való portyázás során. (mindig ellenőrizzük, hogy nem ránthat-e magára valamit, ill. kellően biztonságos- e otthonunk.) Ilyenkor, ha segítünk neki felállni és megkapaszkodni, szinte az idők végezetéig képes lenne ott maradni, ahol hagyjuk. Néhány hét eltelte után, amikor már biztonsággal elsajátította a kapaszkodva állás tudományát, kedvet kap a portyázásra egyik kapaszkodó alkalmatosságtól a másikig. Előfordul, hogy egy-egy pillanatra kapaszkodás nélkül is megtesz kisebb távokat. Ettől a produkciótól kezdve a kisgyermek már képessé válik arra, hogy két kezével a felnőttbe kapaszkodva elkezdjen segítséggel járni.
9-10 hónaposan a baba elkezdi próbálgatni a leguggolást, majd a leülést álló helyzetből. (nem is gondolnánk, hogy ez számára milyen nehéz feladat!)
11-12 hónapos korára a legtöbb baba segítséggel már ügyesen jár, ha fogjuk a kezét. Le tud hajolni és le tud guggolni. Az azonban még nem biztos, hogy az első, önálló lépéseket is megtette. Ezt mókás terpeszben és szinte lábujjhegyen kezdi el gyakorolni.
13 hónaposan a kicsik háromnegyede már önállóan jár – még ha bizonytalanul is.
Ha a baba még mindig a kapaszkodva kószálást preferálja, ez nem feltétlenül baj, számára abban a pillanatban így biztonságosabb. Ő egy kicsit később fog majd önállóan járni, de ami késik, nem múlik.
A fejlődés következő állomásai:
Az első, függetlenedés felé vezető mágikus lépés után a picik elkezdik a mozgásukat finomítani.
14 hónaposan kis totyogónk képes egyedül állni, talán már le tud guggolni és fel is áll, néha még hátrafelé is próbál menni.
15 hónaposan már egészen jól járnak a picik, s felfedezik a húzható, tolható játékokat is.
16 hónaposan a kicsik élvezettel lépegetnek a lépcsőn fel és le, egyelőre segítséggel.
18 hónapos korukra a babák már ügyesen járkálnak. Elkezdenek felmászni a bútorokra, önállóan felmennek a lépcsőn, de lefelé még elkél a segítség. Ismerkednek a labdarúgás rejtelmeivel, bár még nem túl sok sikerrel, és a legtöbb pici már táncra perdül, ha zenét hall.
25-26 hónaposan a kicsik járása már kifinomulttá válik és saroktól-lábujjhegyig történő mozgással lépnek. Az ugrálás is egyre jobban megy nekik.
Három éves korban a legtöbb mozgásformát már rutinosan végzik. Nem kell komolyabban odafigyelniük a mozgásukra, de a lábujjhegyen és az egy lábon állás még kíván némi koncentrációt tőlük.

Mit tehet a szülő?
Amint a baba először felhúzza magát, szüksége lesz némi segítségre , hogy visszakerüljön ülő pozícióba.
A járás fejlesztésére kiválóan megfelel, ha két kezét megfogva segítjük, hogy odamenjen pl. a másik szülőhöz. Szintén élvezettel fogadják a kicsik az olyan járást segítő, guruló játékokat, amelybe belekapaszkodva totyoghatnak fel-alá a lakásban. A bébi kompot viszont sok szakértő nem javasolja, mert használatuk miatt nem fejlődnek kellően a láb felső izmai, ill. gyorsan és könnyen eljuthatnak veszélyes helyekre. ( pl. gáztűzhely, lépcső.)A mezítlábas járás viszont segíti az egyensúly fejlődését.
Mindenképpen bizonyosodjunk meg róla, hogy lakásunk kellően "baba-biztos"-e, olvassuk át a gyermekbalesetek megelőzéséről szóló ajánlásokat.
Ami aggodalomra adhat okot...
Ne aggódjunk, ha gyermekünk járásának fejlődés némiképp lassabb az átlaghoz képest, ám ha nagyon lassúnak tűnik a fejlődése, konzultáljunk a gyermekorvossal.