A hallás fejlődése az első hónapokban

PDF Nyomtatás E-mail
Testi fejlődés csecsemőkorban

Az egészséges babák már a méhen belül rendelkeznek a hallás csodálatos képességével. A születés után rendkívül fontos szerephez jut az érzékelés ezen formája, hiszen a hallás révén hatalmas mennyiségű információt gyűjt be az őt körülvevő világból.


Mikor fejlődik ki a hallás?
A baba hallása egy hónapos korára teljesen kifejlődik, bár még nem érti és nem képes kiértékelni a hallás útján begyűjtött információkat.
Hogyan fejlődik ki a hallás?
A születés előtti utolsó hetekben a baba egyre nagyobb figyelmet fordít a külvilágból érkező hangokra, különösen a magas tónusúakra. Megfigyelhető, hogy a kis pocaklakó gyakran reagál az ismerős hangokra, például ha a szülei beszélgetnek, vagy ha a kismama által gyakran hallgatott zene csendül fel. Ugyanakkor a váratlan, erős és kellemetlen zajok megijesztik,- ilyenkor összerezzen.
A születés utáni harmadik hónap táján az agy azon része, amely a hallásért, a beszédért és a szaglásért felelős, egyre aktívabb és befogadóbb lesz. Amikor beszélünk a babához már odafordul, sőt a maga módján igyekszik gagyogva válaszolni és aktívan részt venni a beszélgetésben. Ne aggódjunk, ha másfelé fordul miközben beszélünk hozzá, vagy mesét olvasunk neki. Messze még az az idő, amikor percekig egy dolog köti le a figyelmét. Akkor viszont, ha egyáltalán nem reagál a hangokra, késlekedés nélkül beszélni kell a gyermekorvossal.
Öt hónapos korára a baba már képes felismerni a hangok forrását és mindig nagy érdeklődéssel fordul a hangok irányába. Felfigyel arra is, ha a nevét hallja. Próbáljuk csak ki hogyan reagál, amikor hozzá vagy róla beszélünk.
A fejlődés időtartama
A kicsi hallása már nagyon korán - élete első hónapjában - eléri a teljes fejlettségi szintet. A hallással kapcsolatos problémák korai felismerése alapvető fontossággal bír a baba további fejlődése szempontjából. Ha a legkisebb gyanúnk támad e téren, akkor azt jelezni kell a gyermekorvosnak.

A szülő, nevelő feladata
Rengeteg módja van, hogy a kicsit bevezessük a hangok világába. Kezdetben kiválóan megfelelnek az altatódalok saját előadásban vagy CD-ről. Zenélhetünk is neki, - ha tudunk játszani valamilyen zeneszeren. Rengeteg gyerek CD-t forgalmaznak a piacon, közülük is az egyik legkedveltebb előadó: Halász Judit. Ne feledkezzünk el azonban a körülöttünk lévő hangokról sem, - amelyeket mi sokszor észre sem veszünk - mint például: a szél süvítése vagy az óra ketyegése. Ezek mind-mind újdoságok a baba számára, fedezzük fel ezek csodáját is! Később aztán nyugodtan lejátszhatjuk neki saját kedvenceinket is stílustól függetlenül, Beethoven-től KisPál és a Borzig bármi belefér. Ha nem nyeri el tetszését az éppen hallható zeneszám, azt úgy is - jól észrevehetően - a tudtunkra adja majd!
A másik hasznos és fontos dolog: a meseolvasás. Ha szépen artikuláltan és dallamosan olvasunk a kicsinek, az mindenképp segíteni fogja őt abban, hogy ráérezzen a nyelv ritmikájára és zeneiségére. Minél többet és többször beszélünk hozzá, annál több szót és hangot tanul meg, mire eljön a beszéd ideje.

Aggodalomra okot adó jelek:
A babák többségének kitűnő a hallása, ám néhányuknál sajnos adódhatnak problémák. Különösen a koraszülött vagy oxigénhiányos állapotban született babák vannak veszélyben, illetve azok, akik valamilyen súlyos fertőzést kaptak születéskor. Ahol a család kórtörténetében előfordult siketség vagy bármilyen fokú halláskárosultság, ott a hallásproblémák jeletkezésére nagyobb esély van.
Ne ijesszen meg senkit, ha a baba nem ébred fel a telefoncsörgésre vagy más zajokra, hiszen mélyen alszik. Szüksége is van az alvásra. Többféle módszer létezik arra, hogy kiderítsük: minden rendben van-e a kicsi hallásával.
Amikor a baba ébren van és nincs megfázva, illetve nincs begyulladva a füle – ezek ugyanis negatívan befolyásolják a hallást – keltsünk hirtelen, hangos zajokat! Ezektől meg fog ijedni, vagy ha addig sírt, rögtön elhallgat. Ugyancsak elhallgat és felénk fordul, ha elkezdünk beszélni hozzá. Ha láthatóan nem reagál a fent említettekre, beszélni kell az orvossal!

Kortól függően a következők szerint ellenőrizhetjük a baba hallását:
3 hónapos korig: Tapsoljunk a baba feje mögött. Ha megijed, akkor a hallása rendben van.
4 - 6 hónaposan: Szólítsuk a nevén és figyeljük, hogy felénk fordul-e. Próbálkozzunk ismeretlen hangokkal is, felfigyel-e rájuk.
6 - 10 hónaposan: Figyeljük meg, hogy reagál-e a nevére, az ismerős zajokra, hangokra.
10 - 15 hónaposan: Kérjük meg a kicsit, hogy mutasson rá valamilyen ismerős tárgyra a képeskönyvben. Amennyiben nem teszi meg, lehetséges, hogy nem hallotta amire kértük.

E tesztek végrehajtásakor, mindig a helyes reakciókat figyeljük, elválasztva az általános viselkedéstől. Ha meggyőződtünk róla, hogy legalább egyszer-egyszer, de biztosan helyes a válaszreakció, akkor a baba hallása nagy valószínűséggel rendben van.
Ha azonban a legkisebb kétely is felmerülne, akkor érdemes mielőbb szakorvos segítségét kérni.
Kutatások szerint a beszéd és nyelvi fejlődés jelentősen javítható azoknál a gyermekeknél is, akiknek segédeszközzel korrigálható hallásproblémáját már korán - 6 hónapos koruk előtt – felismerték.