A felülés

PDF Nyomtatás E-mail
Testi fejlődés csecsemőkorban

Az önálló ülés a babáknak egy új perspektívát ad a világra. Kezei is felszabadulnak, így jó alapot adhat a manipuláció fejlődésére is. Amint a kicsi hát- és nyakizmai már elég erőssé válnak ahhoz, hogy egyenesen tartsák őt, valamint rájön arra, hogy hova tegye a lábacskáit ülés közben, megakadályozandó az elborulást, már csak idő kérdése, hogy mikor kezd el csúszni-mászni, állni, majd járni.
A gyermekorvosok többsége a szilárd étellel való etetést nem javasolja, mielőtt a baba nem kezd el ülni.


Mikor kezd el kifejlődni ez a képesség?
A babák általában 4 és 7 hónapos koruk között kezdik önállóan próbálgatni az ülést. Ugyanerre az időszakra esik az első átfordulás és a fej megtartása is. 8 hónapos kor körül a kicsik 90%-a már szépen üldögél pár percig, segítség nélkül. (Ennek ellenére még azok a babák is fölborulnak néha ülésből, akik már gyakorlottan űzik e tudományt. Többnyire egyszerűen csak azért, mert már megunták ezt a pozíciót)
Hogyan fejlődik ki?
Igazi, önálló ülésről addig nem beszélhetünk, amíg nem képes megtartani a fejecskéjét. Ez a 4. hónap táján érkezik el, amikor is már elég fejletté válnak a fej- és a nyakizmok ahhoz, hogy hason fekve megtanulja felemelni és tartani a fejét.
Ezt követi a mellkas karral való felemelése a talajról, ami olyan, akár egy mini fekvőtámasz. Néhány baba már 5-6 hónaposan képes felülni rövid pillanatokra, de még célszerű a közelében tartózkodni, ha segítségre van szüksége. Tanácsos párnákat is odakészíteni a borulások tompítására.
Hamarosan megtanulja a baba, hogy miképp egyensúlyozzon ülő helyzetben, előrehajlással és támaszkodással az egyik, vagy mindkét kezén. 7 hónaposan már támaszkodás nélkül is képes lehet az ülésre, ami felszabadítja a kezecskéit. Ekkor hamar megtanulja, hogyan érjen el dolgokat ülő helyzetből. Már akár hason fekvésből is képes ülőhelyzetbe kerülni. 8 hónaposan sok baba már nagyon ügyesen képes támasz nélkül üldögélni.
A felülés utáni mozgásformák
Kitalálhatjuk, hogy mi következik azután, mikor a baba megtanulta, hogyan menjen át ülő pozícióból négykézláb helyzetbe. 6-7 hónaposan már elsajátíthatja a négykézlábas mozgás alapjait ("rogyizás"), ami 10 hónapos korára már mesteri csúszás-mászás szintjére fejlődhet. Ekkor jön el a portyázások ideje, amikor már semmi sincs biztonságban a lakásban. Fokozottan figyeljünk a gyermekre veszélyes dolgok, tárgyak biztonságossá tételére, illetve magasabbra helyezésére!
A szülő feladata
Segíthetjük a baba mozgásfejlődését, ha arra késztetjük, hogy felemelje a fejét, felnézzen hason fekvésben. Hasznosak lehetnek a figyelem felkeltésére a csörgők, vagy más zenélő, színes játékok. Amikor már szépen üldögél a baba, a továbbfejlődést úgy segíthetjük elő, ha a játékokat vagy más figyelemfelkeltő tárgyakat az elérhetőség határánál kicsit távolabb helyezzük. Ezzel további mozgásokra ösztönözzük a kicsit.
FONTOS: Amikor a pici elkezdi próbálgatni a felülést, a kisebb balesetek megelőzése érdekében lehetőleg tartózkodjunk a közelében.
Aggodalomra adhat okot, ha...
Amennyiben 6 hónapos korára a baba még nem tudja megtartani a fejecskéjét, vagy hason fekve nem képes a karjaival felnyomni a mellkasát , mielőbb beszéljünk a gyermekorvossal. A babák általában különféle időben, gyorsasággal és módon sajátítják el a különböző képességeket, de a fej megtartása alapvető fontosságú az önálló ülés elsajátításához, az ülés kulcsfontosságú a mászás, az állás, majd a járás kifejlődéséhez.