A fej mozgatása, megtartása

PDF Nyomtatás E-mail
Testi fejlődés csecsemőkorban

Születéskor még annyira gyengék a nyakizmok, hogy az újszülött csak alig képes a fej mozgatására. Később, ahogy az izmok fejlődnek , a kicsi elsajátítja a fej mozgatásának képességét, amely az egyik legfontosabb lépcsőfok az olyan  későbbi mozgásokhoz, mint a felülés és a járás. 
Mikor fejlődik ki ez a képesség?
Már egy hónaposan is képes lehet a baba a fejének a felemelésére. 6 hónaposan a nyakizmoknak már elég erőseknek kell lenniük ahhoz, hogy a fej mozgatását, tartását végre tudják hajtani.
A fejmozgatás fejlődése
Újszülöttek:
Kb. egy hónapon keresztül a baba teljesen édesanyjára, gondozójára utalva, ami a fej megtartását, mozgatását illeti, hiszen erre önállóan még nem képes.
1-2 hónapos korban:
Az első hónap végére a legtöbb baba már fel tudja emelni rövid időre a fejét, és elforgatja jobbra-balra, amikor hasra fektetjük. Büfiztetéskor fel-fel emelgeti a fejecskéjét a vállunkon fekve, de nem túl hosszú időre.
Addig ne tegyük kenguru hordozóba, amíg tartósan nem tudja megtartani a fejét segítség nélkül.
3-4 hónapos korban:
Határozott fejlődés mutatkozik ebben az életkorban a fej mozgatásának terén . Hason fekve már képes 45°-os szögben is megtartani a fejét tartósan. Játékosan segíthetjük a nyakizmok és a fejtartás fejlődését úgy, ha fekvő helyzetből lassan felhúzzuk ülő helyzetbe, és finoman visszaengedjük fekvésbe, majd az egészet megismételjük párszor. Ennyi idősen meg kell tudnia tartani a fejecskéjét a test vonalában a mozgás során.
5-6 hónapos korban:
Hat hónapos korára már folyamatosan és szépen tartja a baba a fejecskéjét és amikor felhúzzuk fekvésből tökéletesen tartja a test vonalát.

A fejlődés következő lépcsői
Amint a baba elsajátította a helyes fejtartást és mozgatást, jöhet az átfordulás, a felülés, majd a mászás. A fejkontrollálási képesség alapvető fontosságú a szilárd ételek fogyasztásához és az etetőszékbe ültetéshez is.
Hogyan segíthetjük elő a fejlődést?
Sokat nem tehetünk a fejmozgatási képesség meggyorsítása érdekében, de a fejlődés végéig mindenképp oda kell figyelnünk. Különösen az első pár hónapban mindig támasszuk  alá a baba fejét, amikor felemeljük, tartjuk, vagy ringatjuk. A kicsi többnyire háton fekve alszik, de amikor ébren van, fektessük néha a hasára. Azzal, hogy ránk akar nézni, vagy a játékokat keresi a tekintetével hason fekve, gyorsabban erősödnek a nyakizmai.
Ha a kicsi 3 hónaposan még egyáltalán nem tudja felemelni  a fejét, beszéljünk a gyerekorvossal. A babák különböző módon és sebességgel fejlődnek és ez a fej mozgatására is igaz. A koraszülöttek általában minden fejlődési lépcsőt később érnek el. Ha aggodalmaink vannak a fejlődést illetőleg, beszéljünk az orvossal!