Vérzések az első trimeszterben

PDF Nyomtatás E-mail
Terhességi komplikációk és a vetélés

Épphogy beleéli magát a kismama, hogy egy új kis életet hord a szíve alatt, könnyen előfordulhat, hogy váratlanul több-kevesebb vérzés töri meg az eddigi idillt. Mi történt? Mi jelenthet ez? Csak nincs valami baj?


Tudununk kell, hogy az egyébként normálisan lezajló terhességek 20%-ában vérzések fordulnak elő. Az esetek többségében ez nem jelenti a terhesség végét, ám mindenképpen komolyan kell venni ezt a jelzést: azonnal hagyjon fel mindennemű tevékenységgel, pihenjen le és értesítse nőgyógyászát. A nőgyógyász ilyenkor általában ultrahangos vizsgálatot végez, és megállapítja, hogy a magzat veszélyben van-e. Minden orvosi utasítást lelkiismeretesen tartson be, ne feledje, ilyenkor a legkönnyebb házimunka is tilos! Ha tud, kérjen segítséget és pihenjen, amennyit csak lehet.

Mi okozhatja a terhesség első harmadában tapasztalt "barnázást, vérezgetést?" Többféle okra is gyanakodhatunk, ezek közül néhány:

 

  • Hormonális problémák, például sárgatest elégtelenség. Az ilyen okból bekövetkező vérezgetések általában a 2-3. hónap derekán (8-9. hét táján) jelentkeznek, amikor a sárgatest termelést átveszi a petefészektől a méhlepény. A petefészek ekkor MÁR nem termel kellő mennyiségű sárgatestet, a méhlepény pedig MÉG nem. Ezt a gondot egyszerűen lehet orvosolni ártalmatlan, de annál nagyobb segítséget nyújtó hormon tablettákkal, mint pl: Duphaston, Utrogestan. Ezek a gyógyszerek segítenek megtartani a terhességet akkor, de csakis akkor, ha valóban sárgatest hiányból ered a vérzés. A nem hormonális eredetű problémák esetében nem befolyásolja a terhesség megmaradását, ill. az esetleges vetélés bekövetkeztét.
  • Okozhatja a vérzést felszívódóban lévő iker is, ám ez általában nem okoz problémát a megmaradó baba tekintetében.
  • Előfordulhat még, hogy a terhesség alatti vérezgetések éppen az esedékes menstruáció(k) idejében jelentkeznek. Ez gyakori jelenség a kismamáknál, ami akár úgy is tűnhet, mintha a méh egészen egyszerűen emlékezne a havi ritmusra.