Vérzések a terhesség második és harmadik harmadában

PDF Nyomtatás E-mail
Terhességi komplikációk és a vetélés

A terhesség két utolsó harmadában történő vérzések oka sokszor a méhlepény (placenta) nem megfelelő helyen való tapadása. Eszerint lehet mélyen tapadó vagy elöl fekvő a méhlepény. Fontos tudni, hogy a méhlepény helyzete a terhesség előrehaladtával változik, így általában az ebből eredő problémák is elmúlnak idővel.

Mélyen tapadó placentáról akkor beszélünk, ha annak széli része közel van a méhszájhoz. Ilyenkor az akár csekélyebb mértékű méhösszehúzódások is felszakíthatják a méhlepény alsó szélét, ami csekélyebb vérzést okozhat. Ebben az esetben azonnali, szigorú ágynyugalomra van szükség, valamint olyan gyógyszerek szedésére, amelyek a méhizomzatot ellazítják. 1-2 hét elteltével ultrahang segítségével kimutatható, hogy a méhlepény feljebb vándorolt, és a már nem veszélyes zónában rögzült.

Elöl fekvő méhlepényről akkor beszélünk, ha a méhlepény fedi a méhszájat. Ez különös figyelmet érdemel, mert a lepény könnyen elszakadhat. Ilyen esetekben gyakran folyamatos kórházi ellátás szükséges a terhesség végéig. Ha a méhlepény fedi, azaz elzárja a méhszájat, akkor a szülésnél császármetszést kell alkalmazni.