Vérzések a terhesség első harmadában

PDF Nyomtatás E-mail
Terhességi komplikációk és a vetélés

Sajnos gyakori jelenség a terhesség alatti vérzés, vérezgetés, ez azonban nem jelent feltétlenül vetélést. Tudni kell, hogy az egyébként normálisan lefolyó terhességek mintegy 20%-ánál tapasztalható ilyenfajta jelenség. Ennek ellenére viszont mindennemű vérzés esetén, mely terhesség során jelentkezik, azonnal meg kell szüntetni tevékenységet, pihenjen le és a lehető leghamarabb értesítse nőgyógyászát.

 

A vérzés okát legbiztosabban ultrahang segítségével lehet meghatározni, ill. figyelemmel kísérni, hogy a vérzés ellenére normálisan fejlődik- e a magzat. Ilyen módon nem csak az előbbiekre derül fény, de a méhen kívüli terhesség lehetőségét is biztosan ki lehet zárni.

A vérzés oka többféle lehet. Gyakran okozza hormonális eredetű probléma, pl: sárgatest elégtelenség. Ezt a gondot egyszerűen lehet orvosolni ártalmatlan, de annál nagyobb segítséget nyújtó hormon tablettákkal, mint pl: Duphaston, Utrogestan. Ezek a gyógyszerek segítenek megtartani a terhességet akkor, de csakis akkor, ha valóban sárgatest hiányból ered a vérzés. A nem hormonális eredetű problémák esetében nem befolyásolja a terhesség megmaradását, ill. az esetleges vetélés bekövetkeztét.

Okozhatja a vérzést felszívódóban lévő iker is, ám ez általában nem okoz problémát a megmaradó baba tekintetében.

Előfordulhat még, hogy a terhesség alatti vérezgetések éppen az esedékes menstruáció(k) idejében jelentkeznek. Ez gyakori jelenség a kismamáknál, ami akár úgy is tűnhet, mintha a méh egészen egyszerűen emlékezne a havi ritmusra.