Vajon egészséges lesz a babám?

PDF Nyomtatás E-mail
Terhességi komplikációk és a vetélés

terhességi kockázatokIldi még nem tudta, hogy várandós, mikor egy munkahelyi alkalmassági vizsgálat miatt tüdőszűrésre ment. Csak később derült ki, hogy a vizsgálat időpontjában már korai terhes volt.

Ildi kétségbeesetten érdeklődött az orvosi körökben, vajon mekkora baj lehet ebből?

 

Első lépésben a tüdőszűrést végző orvost hívta fel, aki közölte vele: „Nem biztos, hogy emiatt a babát el kell vetetni”. Ildi a poklok poklát járta meg ezekben a pillanatokban, hiszen nagyon vágyott már az anyaságra, és már az első perctől szívébe zárta kisbabáját.

Erőt vett hát magán, és felkereste háziorvosát is, aki azonban megnyugtatta: semmi baj nem lehet ebből a vizsgálatból kifolyólag. Kissé megkönnyebbült, de még hátravolt a nőgyógyász kezelőorvossal való konzultáció.

Remegő szívvel kérdezett rá: vajon mekkora baj lehet abból, ha a terhesség legkorábbi szakaszában tüdőszűrésen vett részt? Hihetetlenül megkönnyebbült, mikor az orvos, székében hátradőlve, határozottan közölte: ez nem jelent az égadta világon semmit. Az igazi problémát az jelentené, ha célzott sugárkezelést kapott volna, például egy teniszkönyök kezelésére.

A kismama mára gyakorló, kétgyermekes édesanya, akinek akkori várandósságából egészséges, gyönyörű leánygyermek született.

Ildi sok felesleges aggodalomtól óvta volna meg magát, ha már rögtön az elején rákérdez minderre nőgyógyászánál. Ha várandós kismamaként neked is kérdéseid, netán félelmeid fogalmazódnak meg, önmarcangolás helyett bátran fordulj kezelőorvosodhoz.