Egy csodálatos szülés története

Nyomtatás
Szüléstörténetek

39.hetem végén jártam. Sejtettem, hogy hamarosan eljön a mi időnk, mert kislányomat is ilyentájt szültem. Az előjelek is arról árulkodtak, hogy már nincs messze a nagy esemény: néhány nappal korábban erős jóslófájásaim voltak, valamint a nyákdugó is eltávozott.


Egy sötét téli hajnalon szokásos körutamat tettem a mosdóba, (így utolsó idős terhesen ez már szinte óránként megtörtént), mikor pisilés után éles nyilallást éreztem a méhszájnál és "újra pisilni kezdtem". Nem volt kétséges számomra, hogy elfolyt a magzatvíz. VÉGRE!!! -gondoltam megkönnyebbülten, itt az idő!

 


Mikor visszamentem a szobába, férjem álomittasan kérdezte, mi a helyzet. Mikor mondtam, hogy elfolyt a magzatvíz, megkérdezte: "biztos?" Szegény, a hirtelen sokkhatás alatt egészen összezavarodott. Nem kellett azonban sok idő, hogy pillanatok alatt összekapja magát és kiszaladjon öreg Samaránkkal kiállni a garázsból. Azalatt én 2,5 éves kislányunkat próbáltam ébresztgetni, s majd megszakadt érte a szívem, hogy így kell kirángatni az ágyból. Végül sikerült őt kicsalogatni meleg fészkéből egy meglepetés xilofonnal, amit korábban pont erre az alkalomra vettünk. Xilofonnal kis kezében totyogott ki az autóhoz és közben összeszorult szívvel gondoltam rá: vajon hogy fogja kibírni nélkülem ezt a néhány napot? Még sosem voltunk külön egymástól, olyanok vagyunk egymásnak, mint a borsó meg a héja. Megnyugtatott azonban, hogy az édesapját és a mamát rajongásig szereti, akik mindent megtesznek majd azért, hogy ne legyen lelki törés számára a távollétem.
Indulás előtt gyors telefon a mamának, aki készségesen vállalta manócskánk istápolását a szülés idejére is.

Elindultunk hát a kórházba. A sötét vasárnapi hajnalon szinte csak mi voltunk az utakon. Az időjárás szerencsére nekünk kedvezett, nem csúszott, nem esett semmi. A rádióból Charlie dala szólt: Az légy, aki vagy címmel, s én úgy éreztem, minden szava nekem, rólam szól. Miután leadtuk a kislányunkat a mamánál, beirányoztuk a kórházat. A folyosón szinte semmi élet, a nővérpultnál értem utol az ügyeletes szülésznőt. Mikor mondtam, hogy szülök, úgy nézett rám, mintha a holdról jöttem volna. Arcán a hitetlenség: biztos ez? Szavaimat alátámasztandó megjegyeztem, hogy elfolyt a magzatvíz. Ridegen felszólított, hogy üljek le a folyosón a padra és várjak. Megmondom őszintén, ez a hozzáállás valahogy nem igazán tetszett. Miután bő 5 perc múlva behívott a szülőszobára, CTG-re kerültem. A szívhang szerencsére teljesen rendben volt. Ücsörgésem közepette boldogan nyugtáztam, mától nem kell azon aggódnom, nem kell állandóan azt figyelnem, mozog-e a pocakban a pici, minden rendben van-e, és még az a fránya kézzsibbadásom is el fog múlni. És ami a legfontosabb: találkozom a kisfiammal!!!
Örömmel tapasztaltam, hogy időközben műszakváltás történt a szülésznőknél és egy kedves hölgy kezdett foglalkozni velem. Leborotvált, kérdezte, akarok-e beöntést? Mikor egyértelmű igennel válaszoltam, hitetlenkedve nézett rám. Én mégis ragaszkodtam hozzá, mert inkább kibírom ezt a néhány kellemetlen percet, minthogy baleset érjen a szülőasztalon. Az ügyeletes orvos megvizsgált és meglepetésemre kiderült: már 2 ujjnyira kitágultam. De jó, gondoltam, már ennyivel is előbbre tartunk!

Elfoglaltam helyemet a szülőágyon, éppen azt, ahol a kislányommal is vajúdtam anno. Gondoltam, ez majd szerencsét hoz. Hamarosan megérkezett az orvosom, aki kérdezte, adjon-e oxitocint? Én visszakérdeztem: "miért, akkor milyen hamar várható a baba kijövetele?" A válasz: "villámgyorsan." Ez a szó zakatolt az agyamban és kértem is a "gyorsítót". Legyünk túl rajta minél hamarabb, még ha nem is lesz fájdalomcsillapítás és is töményebben is jön a fájdalom, akkor is kibírom, csak legyen mihamarabb vége!
Megkaptam az oxitocint és jöttek is a tágulási fájások. Valóban nagyon fájt, de egy hang nélkül, hősiesen bírtam. Arra gondoltam, hogy minden egyes fájással közelebb vagyunk a célhoz. Az összehúzódások 40 mp-enként jöttek és kb. ugyanennyi ideig tartottak. Keserves volt... A rádióból Jimmy száma szólt: "Nézz le rám, ó Istenem!" Hát én is ezt éreztem, de kibírtam. A szomszéd szobából egy másik szülő lány borzalmas és félelmetes üvöltése hallatszott. Nem bírta a fájdalmat, végül császárral szült. Később másik kismama is műtéttel hozta világra a babáját, egyedül én voltam a kakukktojás.

Drága férjem végig mellettem volt most is, fogta a kezem és olyan nyugtatóan hatott rám a jelenléte, melyért nem tudok elég hálás lenni neki. Elérkezett a kitolás szakasza. Na, az volt a legrosszabb. A végén már csatakos volt az arcom, úgy ömlött rólam a verejték, az utolsó nyomásoknál eluralkodott rajtam a pánik: mi lesz, ha most teljesen elfogy az erőm és itt maradunk félúton? Dokikám megkérdezte, nem akarom-e megfogni a pici feje búbját, mert itt van a kijáratnál. Én hevesen tiltakoztam, majd akkor fogdosom és ismerkedek vele, ha túlleszek ezen a tortúrán. A végén már minden perc óráknak tűnt, de eljött a katarzis: 10.02 perckor, a magzatvíz elfolyásától számítva 5 órán belül, valóban villámgyorsan megérkezett életünkbe pici fiúnk!
Ez úton is köszönöm az én kedves férjemnek ezt a hatalmas gondoskodást, szeretetet, amivel a szülésnél is, utána is elhalmozott engem, köszönöm az orvosomnak, aki bátorított és dicsért hősies helytállásomért és szakmai tudásával segített a nagy eseménynél, valamint köszönöm neked: drága jó Istenem, hogy két ilyen csodálatos gyermekkel ajándékoztál meg!
Katica