Down szindróma: kicsit másképp

PDF Nyomtatás E-mail
Szülés előtti vizsgálatok és tesztek

„Az Úr megteremtette a Földet, a hetedik napon megpihent, de egyszer csak rájött, hogy hiányzik a Földről a szeretet. Intett az angyalainak, és a nyolcadik napon lementek a földre, na, ők voltak a Down-szindrómások."- így vallott Garas Dezső, akinek Down szindrómás kisunokája született.


Minden kismama remegő szívvel várja a nőgyógyászati vizsgálatok eredményét, amely hónapról-hónapra több bizonyosságot ad gyermeke egészségéről. A tarkóredő vastagsága, a genetikai ultrahang, a rettegett AFP vizsgálat mind-mind hihetetlen izgalommal jár együtt, és jó esetben megnyugvással zárul. Előfordul azonban, hogy a vizsgálatok nem azt az eredményt hozzák, amit a kismama szeretne... Mi lesz most?

Számtalan gondolat cikázik a szülők fejében, és bizonytalanná válnak, képesek lesznek-e egy életen át ekkora terhet cipelni? Az érintett szülők egybehangzóan állítják: bár a helyzetük korántsem könnyű (sokszor inkább környezetük előítéletei, és nem gyermekük állapota miatt), ám családjukban megsokszorozódott a szeretet ereje csemetéjük születése óta. Mert, - állítják, - senki nem tud nagyobb szeretetet adni, mint a Down szindrómás gyermekek.

Tudnunk kell, hogy bár a Down szindróma nem gyógyítható betegség, ám igenis összeegyeztethető az önálló élettel. Többségük képes megtanulni írni-olvasni, és optimális fejlesztés, terápia nyomán akár betanított munkát is tud végezni, saját jövedelemre is szert tehet.

Ha Önnek most kismamaként szembe kell néznie a Down szindrómával, ne feledje: egy szeretetteljes, végtelen jósággal megáldott kisember kopogtat odabentről. Legyen igazán büszke rá!