Otthonszülés: megnyugtató körülmény vagy felelőtlenség?

PDF Nyomtatás E-mail
Szülés, a gyermek születése

Nagy vihart kavart a Geréb Ágnesre kiszabott 2 éves börtönbüntetés. Szinte nincs ember az országban, aki ne hallott volna a híressé-hírhedtté vált szülész-bába eddigi tevékenységéről, amely nagyon megosztotta a közvéleményt. Az otthonszülés lehetősége sok, fehér köpenytől és kórházi körülményektől rettegő kismama számára jelenthet lelki megnyugvást, de vajon milyen veszélyekkel jár ez? Megéri a kockázatot?
Miután több kisbaba életébe került már az említett ténykedés, két kismamának pedig az élete forgott kockán a kontroll nélküli otthonszülés nyomán, így joggal merülhet fel a kérdés: biztos, hogy a hazai körülmények mellett ez felelősséggel felvállalható? A szülész-nőgyógyászok többségének egybehangzó véleménye alapján a válasz egyértelműen nem. Az egészségügyi intézményektől való félelem nem adhat elégséges alapot a szükséges ellenőrzést nélkülöző otthonszülésekhez. Nem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy bármikor felléphetnek komplikációk, melyek azonnali orvosi beavatkozás nélkül akár az újszülött, akár a kismama halálához vezethetnek. Megerősíti ezt Lídia története is, akinél a kórházi szülést követően csillapíthatatlan vérzés következett be. Hála a gyors és szakszerű orvosi ellátásnak, Lídia életét sikerült megmenteni.


Utólag így nyilatkozott erről a kismama:

„Bár megfordult a fejemben az otthonszülés ötlete, végül mégsem mertem kockáztatni. Örülök, hogy felelősségteljes, jó döntést hoztam, amivel nem sodortam bajba sem a gyermekemet, sem magamat. Ilyenkor a lelki szorongásainknál sokkal fontosabb szempont a testi épségünk, életünk védelme. Ez az üzenetem minden szülés előtt álló kismamának!“