Inkubátor: a kisbabák mentsvára

PDF Nyomtatás E-mail
Szülés, a gyermek születése

Minden alkalommal nagy visszhangot keltenek azon hírek, melyek egy-egy kisbaba kihelyezett inkubátorban hagyásáról szólnak. Ugyanígy történt 2011. januárjában is, mikor egy újszülött kislányt tettek a budapesti, Madarász utcai Kórház inkubátorába. A kórház dolgozói azonnal ellátták a gyermeket, aki várhatóan még néhány hétig az egészségügyi intézményben marad. Ez idő alatt a Gyámügy intézkedik további sorsát illetően, majd várhatóan az örökbefogadó szülőkhöz kerül.

Házaspárok sokasága vár örökbefogadható gyermekre, s többségük 3 éves kor alatti csöppséget szeretne családjába fogadni. Előbbiek miatt az inkubátorba helyezett babák sorsa várhatóan gyorsan és megnyugtató módon rendeződik. Ennek ellenére csak kevés kismama él e humánus lehetőséggel. Évente átlagosan 5 kisbabát helyeznek inkubátorba, amely szám elenyésző ahhoz képest, amennyi szülő valójában nem tudja vállalni újszülöttjét. Sajnálatos módon akadnak, akik a bűncselekménytől sem riadnak vissza annak érdekében, hogy gyermeküktől megszabaduljanak.

Miért nem élnek hát többen az érintettek közül az inkubátor lehetőségével?

Annak ellenére, hogy a baba inkubátorba helyezése nyomán a kismamának nem kell felelősségrevonástól tartania, mégis félve vagy alig-alig mernek élni a lehetőséggel. Félnek, mert „Mi lesz, ha valaki észrevesz? Mi lesz, ha valaki meglát? Mi lesz, ha valaki rákérdez?” Van olyan kórház, ahol a porta ablakával szemben helyezték el az inkubátort, ám ennek ellenére sem kell attól tartani, hogy a recepciós bármire is rákérdezne. Ilyen esetekben a diszkréciót szem előtt tartják, így a kismamáknak nem lenne okuk félni e megoldástól. Fontos, hogy minden szülő felelősséggel, a gyermek érdekeit maximálisan szem előtt tartva válassza meg a legjobb utat!