Császármetszés – természetes szülés pro és kontra

PDF Nyomtatás E-mail
Szülés, a gyermek születése

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4

A szülés előtt, különösen első szülés előtt álló kismamák újra és újra megpróbálják elképzelni babájuk világra jöttét. Vajon hogyan, miként fog zajlani a nagy esemény? Vajon mire számíthatnak majd a szülőszobán? Mennyire fog fájni? Mennyi ideig fog tartani? Számíthatnak-e komplikációkra? Ezernyi megválaszolatlan kérdés nyüzsög a fejükben, minek nyomán igyekeznek felkészülni a várható eseményekre.

 

 

Aztán egyszer csak beköszönt a nagy nap, és az események valósággal magukkal ragadják a kismamát. Vannak olyan esetek, mikor a császármetszés szükségessége megkérdőjelezhetetlen (pl: farfekvéses a baba, ikerterhesség, egyéb veszélyeztetett terhességek), ilyen esetben nem szabad ellenállni az orvosi döntésnek. Vannak azonban olyan szituációk, mikor a kismama, - alacsony fájdalomtűrő képessége miatt, - maga ragaszkodik a műtéti eljáráshoz. Mert a császármetszés, bárhonnan is nézzük a dolgot, egy műtét, aminek során a gyermeket mindenfajta természetesség nélkül kiemelik az anya méhéből. Biztos, hogy érdemes ezt az eljárást választani, ha nem muszáj? Lássuk tehát, mik szólnak a császármetszés mellett és mik ellene?

 

A császármetszésnél…

  • nincs szülési fájdalom. > De vajon ad-e akkora katarzist a gyermek világrajövetele, ha „nem dolgoztunk meg” a sikerért? Másik ellenérv, hogy a manapság gyakorta alkalmazott epidurális érzéstelenítés szintén megkímélheti a kismamát a túlzott szenvedéstől.

 

  • nincs gátseb, későbbi vizelet visszatartási gondok > Ellenben van helyette egy tizenöt centis, többrétegű hasi seb, amely nagyban ellehetetleníti vagy megnehezíti, hogy az elkövetkező időszakot az édesanya és babája zavartalanul együtt töltse. A vizelet visszatartás problémája pedig sok változókorban lévő asszonynál akkor is előjön, ha korábban nem szült természetes úton. Fontos tudni, hogy e probléma az erre a célra kifejlesztett gátizom torna segédeszközzel jól kezelhető. (E témáról bővebben olvashat „Élet a szülés után” menüpontunk alatt.)

 

Tudnunk kell, hogy a császármetszés nyomán érezhetően nehezebb az anyuka és a kisbaba összecsiszolódása, egymásra hangolódása, mint a természetes úton szülő nő és babája esetében. A fentiek összegzéseképpen tehát elmondható, hogy csak akkor érdemes a császármetszés mellett dönteni, ha az orvosilag valóban indokolt.

 

Amennyiben viszont ez az eset áll elő, és mi mégis a természetes szülést választottuk volna, próbáljuk elfogadni orvosunk döntését. A baba és az Ön egészsége, védelme minden érvnél, ellenérvnél jobban számít, legyen mindig ez a fő szempontunk!