Szoptatás bármi áron?

PDF Nyomtatás E-mail
Szoptatás, az újszülött etetése

Mint az közismert, egy kisbaba számára nincs jobb táplálék, mint az anyatej. Ezt propagálják minden médiában, a TV-ben, a sajtóban, s már szinte úgy érezheti a kismama, ha valamiért nem tud szoptatni, akkor ő már rossz anya. Ez sokszor olyan önmarcangolást okoz az újdonsült kismama lelkében, olyan teljesítménykényszeres-stresszes helyzetet teremt, ami még inkább görcsössé teszi a szoptatáskor.

 

"Annyira akarok szoptatni, de nem megy..., úgy tűnik, nincs tejem..., ilyen pici mellekben biztosan nincs is kellő mennyiségű tej... Befelé fordul a mellbimbóm, ezzel aztán nem lehet mit kezdeni..." Ilyen és hasonló ártó gondolatok üthetik fel a fejüket a szoptatás alkalmával, nem árt hát előre felkészülni, átgondolni, hogyan is álljon a kismama a szoptatás kérdéséhez, hogyan is kezdjen a szoptatáshoz?

A kisbaba megszületése előtt érdemes átgondolni a szoptatás néhány sarkalatos pontját:

A szoptatásnak és a cumisüvegből való etetésnek is megvannak a maga előnyei, vegyük hát sorra ezeket:

A szoptatás előnyei:

- Az újszülött számára a legértékesebb, legtökéletesebb táplálékot biztosítja

- Kellemes, intim közelségbe kerülhet általa a picur és anyukája

- A kutatási eredmények alapján feltételezhető, hogy a szoptató kismamáknál kisebb a későbbi mellrák esélye

- Egyszerűbb és könnyebb megoldást jelent a tápszerrel szemben, hiszen itt nincs szükség vízforralásra, tápszer kimérésre, állandó cumisüveg mosogatásra-sterilizálásra, stb.

 

A tápszer előnyei:

- Az etetésnél nem szükséges az édesanya állandó jelenléte, bárki ( édesapa, nagyi vagy a babysitter) bármikor besegíthet a baba körüli teendőkbe.

- Az előbbiek miatt a kismamának nagyobb mozgástere, szabadsága lesz: jut ideje pihenésre, kimozdulni néha a kisbaba mellől. Egy kipihent, kiegyensúlyozott édesanya sokkal pozitívabb hatással van a családra, mint egy nyúzott, agyonhajszolt, kialvatlan kismama.

- Ha a helyzet nagyon indokolja, (pl. a szorongató anyagiak miatt), az anyuka könnyebben vállalhat rövidebb munkákat.

-A baba megszokja és rugalmasabban kezeli, ha az édesanyján kívül mások is foglakoznak vele. Nem lesz annyira "egyemberes", nyitottabb lesz mások felé is.

 

Ha a szoptatást és a tápszert kombináljuk:

Ez jó megoldás lehet arra, hogy "a kecske is jóllakjon és a káposzta is megmaradjon", hiszen a két táplálás váltogatásával mindkét etetési forma előnyei élvezhetőek. Ha a helyzet úgy kívánja, a kismama bátran kimozdulhat 2-3 óránál hosszabb időtartamra is, de ugyanakkor megnyugtató az a tény is, hogy a babának nem kell nélkülöznie az éltető anyatejet sem. Szintén jó alternatívát jelenthet az is, ha (kellő mennyiségű anyatej esetén) a tápszer helyett előre lefejt anyatejet kap a baba.