Amikor nem megy a szoptatás...

PDF Nyomtatás E-mail
Szoptatás, az újszülött etetése

Vannak olyan helyzetek, amikor a kismama szívvel-lélekkel mindent megtesz azért, sőt valósággal küzd azért, hogy szoptathasson, de mégsem megy. Nem szabad elkeseredni, attól még senki nem lesz rossz anyuka, ha ilyen vagy olyan okból nem tud szoptatni.

Mik lehetnek a szoptatás akadályai és mit lehet tenni ellenük?

 

-A kismama úgy érzi, kevés a teje.

Biztos, hogy kevés? Ez a félelem akkor állja meg a helyét, ha a baba súlya nem gyarapszik, ill. 2-3 órán át teljesen száraz marad a pelusa. Ha ez a helyzet áll fenn, érdemes pótláson gondolkodni, ill. változtatni néhány dolgon. Mik ezek? Elképzelhető, hogy az édesanya túlterhelt, stresszes állapotba kerül, ha a kórházba térést követően egyedül az ő nyakába szakad minden: háztartás, baba körüli teendők, amelyek miatt átmenetileg csökken a tejtermelés. Nagyon hasznos lehet, ha ebben az időszakban megbízható segítőre talál, lehet ez az édesapa, a nagyi vagy a babysitter. Az első hetekben érdemes mellőzni a látogatókat is, mert ez is kizökkentheti az anyukát törékeny lelki egyensúlyából.

Ha a kisbaba lusta szopni és emiatt egyre kevesebb lesz a tej, akkor azzal is elősegíthető, fenntartható a szükséges tejtermelés, hogy a kismama a szoptatást követően lefeji a mellét. Ez történhet kézi vagy gépi (elektromos) mellszívóval, kinek mi a kényelmesebb.

- Befelé forduló mellbimbó:

Vannak olyan nők, akiknek egyik vagy netán mindkét mellbimbójuk eredendően befelé forduló. Ezt sokszor a szoptatás legyőzhetetlen akadályának vélik a kismamk, ám nem az. Többféle megoldás is létezik a problémára:

1) Bimbókiemelő, bimbóvédő: ez a szilikon alapanyagú segédeszköz jó szolgálatot tehet a befelé forduló bimbó "pótlására", ill. kiemelésére.

Használata a következő: a kismama a bimbóvédőt a mutató-, és középső ujja közé fogva hozzáilleszti a bimbóhoz ( bimbóudvarhoz), majd a bimbóvédővel ellátott mellét adja a baba szájába. A bimbóvédő, - mint a neve is mutatja, - nem csak ezen problémánál jelenthet megoldást, de a kirepedezett, sebes bimbót is védi szoptatáskor.

2) Mellszívó használata: a kézi vagy gépi mellszívó, - szívóerejének köszönhetően, - sokat segíthet a mellbimbó kiemelésében, amit aztán egyből a baba szájába lehet adni.

3)Van, mikor a baba maga emeli ki a bimbót a szívás következtében. Ehhez az szükséges, hogy a bimbóudvarnak minél nagyobb része kerüljön a baba szájába.

- A kis mellben kevés tej van? Sok kismama már a legelején lemond a szoptatásról, mert a buta közhiedelem miatt úgy gondolja, kicsi melle úgysem nyújtana elég táplálékot egy baba etetéséhez. Ez tévedés! A mell azonnal újratermeli az anyatejet, amit a baba előzőleg leszvott, így mindig van utánpótlás. A mell mérete semmiféle összefüggésben sincs a tejtermeléssel. Kismellű anyukák éppúgy képesek sok tejet adni babájuknak, mint a nagymellűek.

- A tej belövellése:

A szülést követő napokban történik a tej belövellése, mely igen kellemetlen és fájdalmas lehet a kismama számára. Ilyenkor a mell nagyra, keményre duzzad, sokszor szinte forróvá válik. Ebben az esetben a kismama hiába is próbálkozna a szoptatással, mert a bekeményedett mellekből az újszülött úgysem tudna szopni. Az anyukának önmagának kell segítenie a tejürítés megindításában. Ilyenkor pusztán a mell kimasszírozása már nem elég, ezt megelőzendően forró fürdőt, forró vizes borogatást kell alkalmazni. Ennek következtében a mell mirigyes állománya felpuhul, így könnyebb lesz a kimasszírozás is. Előbbiek után le kell fejni egy kevés tejet, így megindul a tejelválasztás és kezdetét veheti a szoptatás.

- Fájdalmas mellbimbók:

Előfordul, hogy a szoptatás következtében a kismama mellbimbója fájdalmassá, érzékennyé válik. Mit tehet a kismama mellbimbója védelme érdekében?

A melleket szoptatás előtt és után csak tiszta vízzel mossa le, szappant csak a rendszeres napi tisztálkodáskor használjon. A tejszivárgás miatt viselt melltartó betétet minden szoptatáskor cserélje tisztára. Amikor a szoptatást befejezné a kismama, soha ne húzza le melléről a babát (ezzel is sérülések szerezhetők!), hanem kisujját a baba szája sarkába dugva szüntesse meg a vákumot és buktassa ki a mellbimbót. A baba soha ne a mellbimbó hegyét szopja, az anyuka ügyeljen arra, hogy az egész bimbóudvar a szájába kerüljön.

Előfordul, hogy a szoptatások és a nagy igénybevétel következtében berepedezik, kisebesedik a mellbimbó. A kismama ebben az esetben forduljon a védőnőhöz, ill. orvosához, akik megfelelő krémet ajánlanak rá. Ilyenkor a szoptatást rövid időre szüneteltetni kell a sérült mellből. Ebben az időszakban a másik mellből kell etetni, a sebeset pedig óvatosan ki kell fejni, hogy abban is fennmaradjon a tejtermelés.