A szoptatás technikája: hogyan és miként?

PDF Nyomtatás E-mail
Szoptatás, az újszülött etetése

A szoptatással még csak ismerkedő, "kezdő" kismamáknak, akik babájukat szinte csak félve merik kézbe venni, jól jöhet néhány hasznos tanács, amelynek nyomán az etetés kényelmes, harmónikus és örömteli programmá válik.

 

- Szoptatás és öltözködés: Szoptatós kismamák számára praktikus viselet az elöl nyitható ( pl. elöl gombos) ruha, melynek segítségével diszkréten és könnyedén meg lehet oldani az etetést.

- Elhelyezkedés szoptatáskor: Kényelmes székben, még inkább megfelelő támaszt nyújtó fotelben üljön le a kismama, majd behajlított karján támassza meg a picur fejét és testét. (Feje a könyékhajlat fölött legyen)Keresztbe tett lábakkal még jobban megemelheti a baba fejét.  Fontos, hogy a kicsi buksija magasabban legyen, mint a hasa! Fordítsa a baba testét maga felé, majd kezdetét veheti a szoptatás. Másik közkedvelt szoptatási helyzet a fekvő pozíció. A kismama támassza ki párnákkal a babát és a karját, majd az ágyon elnyúlva igazán kényelmesen megoldhatja a szoptatást.

- A baba mellre helyezése: Ha a kismama készen áll a szoptatásra, finoman simogassa meg a baba őfelé eső orcáját, amire a baba odafordul, száját kinyitja. Ekkor az egész mellbimbót helyezze a szájába ( ne csak magát a bimbót, hanem az egész bimbóudvart!), amire a baba elkezdi a táplálkozást. A kismama ügyeljen arra is, hogy a picur az orrán át akadálytalanul jusson levegőhöz, így ha szükséges, mellét ujjával kissé lenyomva engedje lélegezni a babát.

- A szoptatás befejezése: Ha a kismama úgy látja, a szoptatást ideje befejezni, akkor a mellbimbóról való lehúzás helyett (ez sérülést, fájdalmat okozhat a mamának) kisujjával nyúljon be a baba szájának sarkába, majd a vákum oldása után vegye ki szájából a mellbimbót.