A mellbimbó és a mell ápolása:

PDF Nyomtatás E-mail
Szoptatás, az újszülött etetése

- A kismama a melleit szoptatás előtt és után csak tiszta vízzel mossa le, szappant csak a rendszeres napi tisztálkodáskor használjon.

- A tejszivárgás miatt viselt melltartó betétet minden szoptatáskor cserélje tisztára.

- Amikor a szoptatást befejezné a kismama, soha ne húzza le melléről a babát (ezzel  bimbó sérülések szerezhetők!), hanem kisujját a baba szája sarkába dugva szüntesse meg a vákumot és buktassa ki a mellbimbót. A baba soha ne a mellbimbó hegyét szopja, az anyuka ügyeljen arra, hogy az egész bimbóudvar a szájába kerüljön.

- Előfordul, hogy a szoptatások és a nagy igénybevétel következtében berepedezik, kisebesedik a mellbimbó. A kismama ebben az esetben forduljon a védőnőhöz, ill. orvosához, akik megfelelő krémet ajánlanak rá. Ilyenkor a szoptatást rövid időre szüneteltetni kell a sérült mellből. Ebben az időszakban a másik mellből kell etetni, a sebeset pedig óvatosan ki kell fejni, hogy abban is fennmaradjon a tejtermelés.

- Csomók a mellben: előfordulhat, hogy a szoptatós kismama mellében egy tejvezeték elzáródik, és azon a helyen pangani kezd a tej. Ez fájdalmas, kemény csomó formájában érzékelhető számára. Ekkor megpróbálkozhat a meleg vizes borogatással, óvatos masszírozással majd a szoptatással, sok esetben ezek segítenek az elzáródás megszűntetésében. Ha nem így történik és a tünetek nem múlnak, előfordulhat, hogy gyulladás vagy tályog okozza a panaszt, ami viszont azonnali orvosi ellátást igényel!