Kisiskoláskor (6-10 év)Designed by:

A szobatisztaságra nevelés előfeltételei

PDF Nyomtatás E-mail
Szobatisztaság

 

Mintha csak tegnap lett volna, hogy csemetéd pelenkáját először kicserélted, most pedig már azon töröd a fejed, hogy elérkezett-e már az idő a bilire szoktatáshoz. Nem létezik pontosan behatárolható, bűvös életkor, amikor biztosan elkezd működni a dolog. Néhány kicsi már 18-24 hónapos korában rendelkezik az ehhez szükséges fizikai és értelmi képességgel, ám a legtöbb szülő kettő és fél-, három éves kor tájékán lát neki a témának, amikor a gyermek a pisit már legalább nappal képes megfelelően kontrollálni. Végezetül még beszélnünk kell a gyermekek egy kisebb csoportjáról is, akik 3, vagy akár 4 éves korukig nem mutatnak még csak érdeklődést sem a bilivel kapcsolatos dolgok iránt.

Ha szeretnéd behatárolni csemetéd fejlettségi szintjét, - hogy mennyire van felkészülve a bilire szoktatás elkezdéséhez - olvasd végig figyelmesen az alábbi feltétel-sort! Tartsuk szem előtt, hogy a korai kezdés nem jelenti azt, hogy hamarabb túl leszünk az egészen. Sokkal valószínűbb, hogy a megfelelő alapok nélküli, túl korai kezdés egy elnyújtott, kínlódásokkal teli folyamathoz vezet, viszont nem kell megvárni azt sem, hogy az összes alább felsorolt elem kipipálásra kerüljön.

A legfontosabb dolog, hogy a csemete fejlődése töretlenül az önállósodás irányába mutasson, és hogy megértse, miért járnak a felnőttek a WC-re.

 

Fizikai érettség jelei

□ Fejlett mozgáskoordináció.

□ Ritkábban, egyszerre nagyobb mennyiségeket pisil.

□ Viszonylag rendszeres bélműködés (többnyire ugyanazon napszakban kakil).

□ Előfordulnak száraz időszakok, amikor legalább 3-4 óráig is képes visszatartani a vizeletét. Ez mutatja, hogy a hólyagja már elég fejlett a tervezett folyamathoz.

 

Szociális érettség jelei

□ Képes nyugodtan egyhelyben maradni 2-5 percig.

□ Kellemetlenül érzi magát nedves vagy kakis pelenkában.

□ Érdeklődést mutat mások WC-re járása, illetve a bili iránt (be akar menni hozzád a Wc-re, vagy kisgatyát, bugyit akar ő is viselni).

□ Fizikai, vagy verbális jelét adja, hogy kakil: nyögdécsel, leguggol, vagy esetleg közli veled ezt.

□ Jelét adja önállósodási vágyainak.

□ Büszke rá, amikor megdicsérjük, ha ügyesen megcsinált valamit.

□ Általában hajlandó együttműködni a tanulási folyamatban, nem negatív vagy visszautasító.

 

Mentális érettség jelei

□ Képes követni egyszerűbb utasításokat, mint pl. „menj oda a játékodért”.

□ Megérti, hogy a dolgokat a helyére kell tenni.

□ Felfogja a szükség fizikai jeleit, és azt képes neked jelezni - még ha csak utólag is.