Kisiskoláskor (6-10 év)Designed by:

A bilireszoktatás ABC-je

PDF Nyomtatás E-mail
Szobatisztaság

 

A

Alapvető feltételek

B

Bilimustra, avagy a legjobbat válaszd!

C

Ceremónia: a bilizés, mint a napirend része

D

Demonstráció: személyes példamutatás

E

Elfogadtatás

F

Figyelni az ingerekre

G

Gumibugyi, nadrágpelenka használata

H

Higgadtság

I

Irány az éjszaka!

J

Juhéj!

 

A legtöbb szülő sajnos úgy fogja fel a szobatisztaságot, mint a pelenkás kor végét, és nem úgy mint egy fontos mérföldkő elérését a gyermek fejlődésében. Kevesen vágnak bele felkészülten a szobatisztaságra nevelés folyamatába. Ennek ellenére akad olyan gyerek, aki néhány nap alatt sikeresen veszi az akadályt, ám sokaknál ez hónapokig is eltarthat. Az viszont általában igaz, hogy minél korábban kezdünk bele, annál tovább tart.

Neked és a gyermekednek nagyobb esélyetek lesz a sikerre, ha megérted a folyamat egyes elemeit, és tiszta elképzelésed alakul ki a miértekről és a hogyanokról.

 

A Alapvető feltételek

Ahhoz, hogy sikeres legyen a szobatisztaságra nevelés folyamata, fontos, hogy bizonyos feltételek adottak legyenek a kezdés előtt. A gyermekek egy része akár másfél évesen is készen állhat a szobatisztaságra, míg mások csak három évesen jutnak el idáig. A szülők többsége két-két és fél évesen kezdi el a biliztetést.

Mindenesetre fontos az alkalmas időpont behatárolásához az erre utaló jelek felismerése. (ld. "A szobatisztaságra nevelés előfeltételei" című cikkünket.) Ha akkor erőltetjük a dolgot, amikor a gyermekünk még nincs felkészülve testileg-lelkileg, csak kudarcban lesz részünk. Ne felejtsük el azt sem, hogy ami működött az idősebb tesónál, lehet, hogy a kisebbnél nem fog, illetve a fiúk általában kicsit lassabban haladnak a cél felé, mint a lányok. Az is tapasztalat, hogy a második gyermek sokszor hamarabb lesz szobatiszta, mint az első.

Vegyük figyelembe a külső körülményeket is! Nem alkalmas a bilireszoktatásra olyan időszak, amikor változások várhatók az életünkben (pl. költözés, nyaralás). Ez a folyamat nyugalmat igényel.

Ugyancsak értelmetlen elkezdeni a bilireszoktatást, ha nem vagy képes időt, türelmet szentelni rá, és ha nem tudsz hozzáállni kellő humorral. Ha éppen házfelújításban vagy, ha komoly kihívó feladatot kaptál a munkahelyeden, vagy netán a következő bébi okoz émelygős délelőttöket, nagyon valószínű, hogy nem ez a legmegfelelőbb időszak a bilireszoktatáshoz. Várj egy-két hetet, vagy többet, amikor kisebb lesz rajtad a nyomás.

 

B Bilimustra, avagy a legjobbat válaszd!

Vásároljuk meg a szükséges eszközöket úgy, mint a bilit, fellépőt, WC szűkítőt és így tovább.

Mindezeket most néhány kattintással és kényelmesen beszerezheted! Lásd webáruházunk "A játékos, könnyed szobatisztaságért" termékcsomagját!

 

C Ceremónia: a bilizés, mint a napirend része

A kicsik számára fontos a rendszeresség, ám ne rontsunk ajtóstul a házba! Eleinte csupán adjunk lehetőséget a gyermeknek, hogy ismerkedjen, barátkozzon a bilivel. Eleinte felöltözve próbálja ki, és ha nyitott a dologra, később puszta popsival is ráülhet. Mikor láthatóan kezdi elfogadni az edénykét és annak funkcióját is megismerte, elkezdhetjük rendszeresíteni a bili használatát. Ezt lehetőleg az állandó napirend részeként kezeljük, meghatározott alkalmakkor. Pl: reggeli felkelés után, séta előtt, ebéd után, stb.

Amennyiben a gyermekünk nem akar sem ruhában sem meztelenül a bilire ülni, ne kényszerítsük rá. Ilyenkor érdemesebb félrerakni a bilit 1-2 hétre, majd kellő játékossággal közelítsük meg ismét a kérdést. Pl: eleinte ne ő, hanem a pisilős baba vagy a maci üljön rá, Nem tudja, hogyan kell, a gyermek mutassa meg neki, ... stb.

 

D Demonstráció: a személyes plédamutatás jelentősége

A gyerekek utánzással tanulnak, tehát ha látja a felnőtteket WC-t használni, ez a legtermészetesebb módja, hogy a kicsi megértse, miről is van szó. A kisfiukat pl. könnyebb az ülve pisilésre megtanítani, amikor még kisebbek, később, ha látják apát, a nagyobb tesót vagy a kisbarátokat állva pisilni, szinte varázsütésre ők is úgy akarnak és fognak pisilni.

A demonstrálás alkalmával törekedjünk arra, hogy a kicsinek mindent elmagyarázzunk, hogy mikor mit és miért csinálunk WC-zés közben. Nem árt, ha a végterméket is szemügyre veheti, így a WC használat folyamata, (beleértve a végtermék sokszor riasztó látványát is) egyre természetesebbé válik számára. Mutassuk meg a toalett papír használatát, azt is, hogyan kell utána felöltözni, hogyan használjuk a WC öblítőt (hagyjuk, hogy ő húzza le a WC-t, ha akarja) és a végén mindig vonuljunk látványosan a csaphoz kezet mosni - akár együtt.

Egy-egy ilyen bemutatóval nagy lépéseket tehetünk a folyamatban, különösen a „fenéktörlés kakilás után” lépés elsajátítása fontos. Látványos mozdulatokkal - hangsúlyozva a mozdulatok irányának a fontosságát is – végezzük demonstrációnkat, végig magyarázatot fűzve mindenhez. Komoly fertőzéseket előzhetünk meg vele, ha rászoktatjuk a kicsit, hogy mindig elölről hátra felé törölje a fenekét nagydolog után.

A korban közelebb eső szobatiszta tesó, kisbarát vagy unokatesó bemutatója sokkal inspirálóbb lehet a gyermekünk számára, ha van ilyen lehetőségünk, éljünk vele!

 

E Elfogadtatás

A kicsik a kakit saját testük részeként fogják fel, ezért nem könnyű velük elfogadtatni, hogy a kakinak a WC-ben, biliben a helye. Mutassuk meg gyermekünknek a kapcsolatot a kakilás és a WC között. Legközelebb ha a pelenkába rottyant valami keményebb állagút, ürítsük a pelus tartalmát a WC-be és engedjük, hogy ő húzza le. Ha akarja, úgy csináljuk, hogy lássa, amint a kaki eltűnik a WC lefolyójában.

Nagy segítség lehet egy, a bilire szoktatásról szóló könyv képeinek közös nézegetése, egy a témába vágó videó felvétel az új információ feldolgozásában. Egy játék bilibe pisilős babával, műkakival (amit mi is könnyedén elkészíthetünk, pl. só-lisztgyurmából) szintén a segítségünkre lehet abban, hogy a kicsi természetes dologként fogadja el a bili, WC használatot.

Ha sikerül beszerezni olyan képekkel illusztrált könyvet, amely bemutatja a WC használat egyes lépéseit, tartsuk a bili, vagy a WC közelében, ha kitehető poszter van erről, az még jobb.

Segít a kisgyermekünknek a megismerés és elfogadás folyamatában.

 

F Figyelni az ingereket!

A vizelési, székelési ingert tudatosítani kell a gyermekben. Ha ezt és ezt érzem, az azt jelenti, hogy hamarosan jön a kaki, pisi. Gyakran kérdezgessük, kell-e pisilni, kakilni, így hozzászoktatjuk a csemetét, hogy figyelje teste jelzéseit. Biztassuk kicsinket arra, hogy minden alkalommal, ha úgy érzik pisilni vagy kakilni kell, használják a bilit vagy a WC-t, eleinte természetesen aktívan segítsük ebben.

Meleg időben, mikor nem fenyeget a felfázás veszélye, adjunk bugyit a gyermekre, a bili pedig mindig legyen kéznél. Minél több időt tölt pelenka nélkül, annál nagyobb kedvvel fog a folyamatban részt venni. Azért készüljünk fel lelkileg egy-egy baleset után maradt tócsa, piszok feltakarításának a lehetőségére is. Bizonyos időközönként kérdezzünk rá, kell-e pisilni, kakilni, így megszokja, hogy oda kell figyelnie a jelekre. Amikor indokoltnak látjuk, ültessük mi a bilire!

Ha sikeresen használta a bilit vagy a WC-t, halmozzuk el dicsérettel.

Előfordulhatnak még kisebb balesetek később, de a gyermekek is élvezik a sikert, a dicséretet, így igyekezni fognak, hogy próbálkozásaikat siker koronázza.

 

G Gumibugyi, nadrágpeleka használata

Ha belevágunk a szobatisztaságra nevelés folyamatába, nagy segítségünkre lehet a kezdetekben az ún. „bilire szoktató” pelenka, amit direkt ilyen esetekre fejlesztettek ki a gyártók. Ezeket gyermekünk is könnyedén le és fel tudja húzni a bilihasználatkor. Ez kulcsfontosságú a komplett szobatisztaság eléréséhez vezető úton.

Egyes szülők a textilanyagra (bugyira) esküsznek, mondván, abban kevésbé érzik magukat kényelmesen a kicsik, ha bepisilnek, vagy bekakilnak.

Bármelyik megoldást is választjuk, mindenképp fokozatosan vezessük be a kicsinél- kezdetben pár órára naponta, majd egyre hosszabb és hosszabb időtartamra. Éjszakára maradjunk meg a normál pelenkánál a kezdetekben.

Sokat segíthet a fehérnemű megkedveltetésében és tisztán maradásában, ha a kicsi kedvenc figurái, meseszereplői díszítik.

 

H Higgadtság

Minden kisgyermekkel előfordul több-kevesebb baleset, amíg képessé nem válik egész nap szárazon maradni. Amikor ilyen esemény történik, maradjunk higgadtak és semmiképpen ne szidjuk vagy büntessük meg a kicsit! Tegyük tisztába nyugalmunkat megőrizve, kedvesen megemlítve, hogy legközelebb inkább a bilit használja. Tartsuk szem előtt, hogy egy meglehetősen bonyolult fizikai és lelki folyamaton megy keresztül, még csak tanulja a bili használatát. A komplett szobatisztaság eléréséhez idő kell.

Előfordulhat, hogy az öltözék is akadályozza a kicsit a bili használatában. Öltöztessük olyan ruhába, ami könnyebbé teszi a bilihasználatot. Pl: hosszú, bő póló és könnyen fel-le húzható bugyi.

 

I Irány az éjszaka!

Egyelőre még ne tegyük félre a pelenkát. Még ha a nappalok már rendszeresen szárazak is, néhány hónapba, akár egy évbe is bele telhet, amíg az éjszakák is szárazzá válnak.

A gyermek fizikálisan még nem elég érett ahhoz, hogy megbízhatóan felébressze őt, ha pisilnie kell.

Ha már legalább 2-3 hete minden éjszaka sikerült szárazon maradni, itt az ideje az előrelépésnek. Tegyünk gumilepedőt a textil lepedő alá és fektessük le a kicsit pelenka nélkül, ha jó idő van és nem fenyeget a felfázás veszélye.

Nem sok dolog van, amit még tehetünk, hogy a dolgokat előrébb vigyük, esetleg még segíthet, ha kevesebb folyadékot adunk neki lefekvés előtt.

Amennyiben úgy vesszük észre, hogy nem megy a dolog, nyugodtan térjünk vissza a pelenkához, majd alkalomadtán próbálkozzunk újra.

 

J Juhéj!

Hiszed vagy sem, de amikor a gyermeked mentálisan és fizikálisan is kész a szobatisztaság elsajátítására, akkor el is fogja azt sajátítani. Kevésbé lesz kellemetlen a felek számára a folyamat, amennyiben megvárjuk a kedvező pillanatot, amikor a kicsi valóban készen áll.

Amikor elértük a szobatisztaságot, erősíthetjük a büszkeséget a kicsiben, ha megszervezünk egy pelenka elajándékozást fiatalabb tesónak, unokatesónak, ahol ő adhatja oda maradék pelenkáit.

Nagy dolog amit véghez vittünk! Nyugodtan veregessük vállon magunkat – elfelejthetjük a pelenkát! (legalább is addig, míg nem jön a kistesó)

 

Ossza meg szobatisztasággal kapcsolatos problémáit, aggodalmait, vicces történeteit oldalunk olvasóival.