Óvodai csendes pihenő: miért muszáj minden gyereknek?

PDF Nyomtatás E-mail
Óvodai élet

óvodai alvásÁltalában nagygyermekes szülők problémája, hogy 6 éves csemetéjének miért kell feküdnie az óvodai csendes pihenő alatt. Sokan felháborodottan adnak hangot nemtetszésüknek, és bizony könnyen röpködnek a "lusta az óvó néni" kezdetű kritikák is.

Tévhitek és szakmai érvek az óvodai altatással kapcsolatban:

Tévhit: lusta az óvónéni, azért fektet le minden gyereket, hogy végre pihenhessen.

A gyerekek délutáni pihenőideje az óvodapedagógusok számára nem üres holtidő, mikor nagyokat ásítozva merenghetnek gondolataikban, hanem a kötelező adminisztráció, a másnapi foglalkozás eszközeinek elkészítési ideje. Ilyenkor készíti el egyebek mellett a teremdekorációt, faliújságot, stb. is.

Tévhit: Az óvónők csak a kicsik érdekeit tartják szem előtt ilyenkor, a nagyok igényeire nincsenek tekintettel.

Az, hogy a csoport zömének (jobbára kicsiknek és középsősöknek) szüksége van pihenésre, nem is kérdés. A nagyobbak részéről pedig (lévén, hogy hamarosan iskolába mennek, ahol a szabályokhoz való alkalmazkodás kötelező lesz) természetes, hogy képesek legyenek fegyelmezetten, csöndben feküdni, míg a kicsik álomba szenderülnek. Eközben persze lehetőséget lehet adni számukra a beszélgetés nélküli, csöndes könyvnézegetésre, mellyel a többieket biztosan nem zavarják.

Tévhit: Igazán megoldhatnák, hogy felfogadnak egy külsős babysittert, aki foglalkozik a nem alvó gyerekekkel. A szülők erre örömmel összedobnák a szükséges pénzt.

A szülők nagy többségének nincs anyagi lehetősége arra, hogy ezt, akár csak részben is finanszírozza. Ő vajon mit mondana a saját gyerekének, aki anyagi okokból kimarad az "extra szolgáltatásból"? "Neked aludnod kell, mert mi nem tudjuk megfizetni a foglalkozós nénit???

Előbbiek mellett azt is tudni kell, hogy egy átlagos óvodában nem csak a személyi, de a tárgyi feltételek (külön terem) sem adottak ahhoz, hogy a csoportszobán kívüli külön foglalkoztassanak egy csapat gyereket.

Ne aggódjunk amiatt, ha nagyobb gyermekünktől szabályokhoz való alkalmazkodást, fegyelmezettséget kérnek, ill. várnak el az óvodában, ez életkorából adódóan könnyen teljesíthető feladat számára. Sokkal többet ártanának viszont, ha a kicsik nyugodt pihenését hagynák figyelmen kívül a mozgolódó nagyok miatt.