Óvodai beszoktatás: a nagyobb tesó is segíthet

PDF Nyomtatás E-mail
Óvodai élet

testvérek egy ovis csoportbanVannak olyan óvodák, ill. akadnak olyan szülők is, akik, - a kisebb gyermek önállóságát, szabad kibontakozását féltve, - nem támogatják, hogy a testvérek egyazon óvodai csoportba kerüljenek. Az óvodák többségében azonban támogatják, hogy kistesó és nagytesó egy helyre kerüljön. Utóbbi szemlélet nagyon helyes, értéke, haszna felbecsülhetetlen.Lídia óvodás lánya: Eszter már nagycsoportos óvodás volt, mikor kisöccse beszoktatós kicsiként került a csoportjukba. A nővérke otthonosan, magabiztosan mozgott az oviban, így csodálatosan megtámogatta kistestvére óvodai beszoktatását. Bár az óvó nénik igyekeztek minden picurt megfelelően támogatni az óvodába lépés idején, ám a nagytestvér segítségével még gördülékenyebben és sírás nélkül ment a beszoktatás.

A nagyobb testvér, mint ismerős arc jelenléte önmagában is megnyugtató a kicsinek, ám a szeretett személy utánzása révén az óvodai napirend is sokkal könnyebben elsajátítható.

Ne ódzkodjunk hát a testvérek egy csoportba íratásától, inkább örüljünk, hogy ilyen nagyszerű lehetőség kínálkozik a szorongás-mentes beszoktatás megvalósítására.