Ikrek az óvodában: együtt vagy külön?

PDF Nyomtatás E-mail
Óvodai élet

ikrek külön csoportbanNagy felzúdulást keltett az a szülői levél, melyet egy anyuka a gyermeksziget.hu „Óvónő válaszol“ rovatába küldött. Az édesanya arról panaszkodott, hogy 3 éves, óvodai beszoktatás alatt álló kislányait különválasztották a pedagógusok, valamint teljes önállóságot várnak a legkisebbektől is. Mondja el Ön is véleményét, tapasztalatait!

 

 

Kérdés:

Tisztelt Óvónő!

3 Éves iker lányaim 1 hete kezdték az óvodát és olyan problémákat véltem felfedezni, amikre nem találom a választ.Úgy érzem, az óvónők átnéznek rajtuk, mintha ott sem lennének. Az első naptól már őltözzenek teljesen egyedül, ami még sokszor egy 6 évesnek is nehezen megy,enni semmit nem hajlandóak,az egyik kislányom, aki amúgy is érzékeny, ebéd előtt az anyukáját akarta. A 4.napon,a mellékhelyiségbe a 6 éves unokatestvérükkel küldik ki,és kettévették őket, mintha nem is lennének testvérek.Ők 3 évig mindig egymással egymás mellett voltak és attol félek,hogy ez a hirtelen elválasztás nagy törés lesz az életükben.Az érzékeny kislány már 3 éjszakán át nyugtalanul és fel-fel sírva aludt és bepisilt,egyre többet mondja,hogy nem akar menni,mert ott nem jó.Előre is köszönöm a választ és a segítséget.


Válasz:

Kedves Levélíró!

Tapasztalataim szerint óvodában még hasznosabb, ha az ikreket nem választják szét egymástól a következők miatt: az óvoda az első olyan hely a gyermek számára, ahol intézményes keretek között, szülei nélkül boldogulnia kell. Meg kell szoknia, hogy közösségbe jár, hogy ismeretlen arcok veszik körül, hogy a család napirendjétől merőben más ritmus szerint zajlik az élet, stb. Ez már önmagában is óriási lelki terhet jelent a gyermek számára, az ikreknek pedig még inkább, ha nem csak szüleiktől, de másik felüktől (ikertesójuktól) is elválasztják.
Úgy vélem, ilyen körülmények között nem szabad megfosztani a testvérétől, még akkor sem, ha „hiánypótlásul“ az unokatestvér állítanák be. Felesleges kitenni ennek a megrázkódtatásnak is, elég a beszoktatással járó lelki teher.
Javaslom, beszélgessen el erről nyugodt körülmények között (pl. fogadó órán) az óvónőkkel, és kérje az ikrek egy csoportba helyezését. Ha velük erről nem lehet tárgyalni, érdemes a vezetőt is megkeresni ez ügyben.
A gondozási feladatok ellátása, a gyermekek igényeire való odafigyelés, a szükséges segítségnyújtás kötelessége mind az óvónőknek, mind a dajkáknak. Kérje ebben is a pedagógusok együttműködését!

Üdvözlettel: az Óvónő

Forrásanyag: www.gyermeksziget.hu