Kisiskoláskor (6-10 év)

BEJELENTKEZÉS





Designed by:

Vas

PDF Nyomtatás E-mail
Nyomelem ABC

Szerepe

A vörösvértestek hemoglobinjának az alapvető alkotóeleme. Az oxigén és a széndioxid szállításában játszik fontos szerepet. Számos enzim összetevője.

Vas bevitele

Főleg az állati eredetű élelmiszerekből szívódik fel a legjobban. Felszívódását a c-vitamin, a folsav és az aminosavak segítik. A fölösleget a szervezet elraktározza.

Legjobb élelmiszer források a belsőségek (szív, máj), marhahús, bab, spenót, mazsola, tökmag.

Jellemző hiánybetegségei

Vérszegénység, kábaság, szédülés, a agy és az izmok teljesítőképességének csökkenése, az immunrendszer legyengülése.

Várandós és szoptatós anyáknál a szervezet vas szintjét fokozottan figyelemmel kell kísérni és a pótlása szükség esetén orvosi ellenőrzés mellett rendkívül fontos!

Túladagolása

Készítmények ellenőrizetlen szedése esetén fordulhat elő elsősorban, melynek tünetei a cink és a réz hiánytüneteinek a jelentkezése, a baktériumok túlzott elszaporodása a szervezetben.