Nyomelem ABC

Kalcium

PDF Nyomtatás E-mail
Nyomelem ABC

Szerepe

A csontok és a fogak alapvető alkotóeleme, így a szervezetünkben a legnagyobb mennyiségben jelenlévő nyomelem. Meghatározó szerepe van a véralvadásban és a szívműködésben. Fokozza az izmok és az idegrendszer teljesítményét. Elősegíti az enzimek működését. Légúti betegségek, allergiás tünetek, hát fájás esetén csökkenti a kellemetlen tüneteket. A csontokba a D-vitamin segítségével képes beépülni.

 

 

Foszfor

PDF Nyomtatás E-mail
Nyomelem ABC

Szerepe

Biztosítja a fogak és a csontok egészséges növekedését. Szinte az összes kémiai jellegű élettani folyamat szabályzásában jelen van a foszfor. Így fontos szerepet játszik az izmok és az idegek működésében, a gyors erőkifejtés biztosításában. A második legnagyobb mennyiségben előforduló nyomelem a szervezetben. Hatással van az idegrendszer és az enzimek működésére. Befolyásolja a fehérje, a szénhidrát és a zsír anyagcseréjét. Fontos szerepe van a szervezet energia folyamataiban. Elősegíti a veseműködést. Segíti a B3- vitamin felszívódását. Szerepét elősegíti a D-vitamin és a kalcium.

 

 

Króm

PDF Nyomtatás E-mail
Nyomelem ABC

Szerepe

Elősegíti a szénhidrát anyagcserét, stimulálja a szőlőcukrot energiává alakító enzimek aktivitását.

 

Kálium

PDF Nyomtatás E-mail
Nyomelem ABC

Szerepe

Szabályozza a vér sav-bázis egyensúlyát és a szervezet vérháztartását. Szükséges a normális izommunkához. Szabályozza a növekedést, a pulzust. Fokozza az idegrendszer táplálását. Az ingerület átvitelben fontos szerepe van a nátriummal együtt. Segít a szervezet salakanyagainak kiürítésében.

 

Vanádium

PDF Nyomtatás E-mail
Nyomelem ABC

Szerepe

Főleg állatkísérletek alapján vannak róla adatok. Megakadályozza a koleszterin lerakódását az erekben. Feltehetően befolyásolja az enzimek aktivitását, a szőlőcukor és a zsírok anyagcseréjét, a csontok és a fogak megújulását.

 
<< Első < Előző 1 2 3 4 Következő > Utolsó >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL