Nyomelem ABC

Vas

PDF Nyomtatás E-mail
Nyomelem ABC

Szerepe

A vörösvértestek hemoglobinjának az alapvető alkotóeleme. Az oxigén és a széndioxid szállításában játszik fontos szerepet. Számos enzim összetevője.

 

Cink

PDF Nyomtatás E-mail
Nyomelem ABC

Szerepe

Számos enzim és az inzulin alkotóeleme. Szerepet játszik az immunrendszer megfelelő működésében. Felelős a csontok egészséges fejlődéséért, a szövetek regenerációjáért és a sebek gyógyulásáért. Fontos szerepet játszik az izmok összehúzódásában. Antioxidáns. Elősegíti a nemi fejlődést és a prosztata normális működését. Az egészséges haj, bőr és köröm záloga. Pozitívan befolyásolja az idegrendszer működését és így a szellemi teljesítőképességet. Gátolja egyes nehézfémek beépülését a szervezetbe.

 

Jód

PDF Nyomtatás E-mail
Nyomelem ABC

Szerepe

A szervezet anyagcseréjét szabályozó pajzsmirigy hormonok lényeges eleme. Közvetve hozzájárul a szervezet anyagcseréjéhez, kihat a vérkeringésre és az idegrendszerre. Javítja az agytevékenységet, hozzájárul  a haj, köröm, bőr, és fogak egészséges állapotához. Sugárbetegség ellen úgy véd, hogy megfelelő jódszint esetén a szervezet nem építi be a radioaktív jódot a környezetéből.

 

 

Nikkel

PDF Nyomtatás E-mail
Nyomelem ABC

Szerepe

A bőrben található meg legnagyobb mennyiségben. Serkenti a hasnyálmirigy működését, és a cukorbetegség gyógyításában is szerepe van. Kobalttal és a cinkkel együtt fontos biokémiai katalizátorok.  Máj és hasnyálmirigy funkciózavarok esetén a nikkel és kobalt együtt nagyon hatásos.

 

Molibdén

PDF Nyomtatás E-mail
Nyomelem ABC

Szerepe

Mennyisége a szervezetben nagyon csekély. Purinanyagcserében fontos szerepet játszik. Elősegíti a zsírok és a szénhidrátok felszívódását. A vasat hasznosító enzimek lényeges eleme, ezáltal a vérszegénység fontos ellenszere. A fogzománcot erősíti, valamint Wilson-kór és egyes rákos megbetegedések esetén alkalmazzák.

 
<< Első < Előző 1 2 3 4 Következő > Utolsó >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL