Név választás a babának

PDF Nyomtatás E-mail
Névadás

névválasztásKisherceg, Dagobert, Tícia, Zselyke, Orfeusz, Vazul...
megannyi szokatlan, különleges keresztnév, melyet sok szülő előszeretettel választ gyermekének. Vajon jól teszik?


Mielőtt egy kifejezetten szokatlan keresztnévre anyakönyveznénk gyermekünket, nem árt átgondolni és mérlegelni az érveket, ellenérveket. A külöleges név választása mellett szól az egyediesség, a hétköznapi szürkeségből való kitűnés lehetősége. Ha különleges névvel találkozunk, azt sokkal nagyobb valószínűséggel jegyezzük meg, mint például egy Attilát vagy Pétert.

Fontos azonban mérlegelenünk az alábbiakat is:
Elképzelhető, hogy a merőben extravagáns név miatt gyermekünk csúfolódások célpontjává válik. Ennek az esélye még inkább megnő, ha a név során asszociált képpel merőben ellentées a nevezett gyermek külleme. Furcsának hathat, ha például egy Kisherceg névre hallgató gyermekből hatalmas, köpcös, fekete vasgyúró lesz. A irodalmi mű nyomán ugyanis épp az ellenkezőjére számítanánk: alacsony, szőke, törékeny kisfiúra.

Jobban átérezhetjük döntésünk súlyát, ha belegondolunk, mi hogyan éreznénk magunkat a bőrünkben, ha ilyen néven kellene bemutatkozununk. Kényelmetlenül feszengenénk?  Izgatottan figyelnénk, kinek húzódik gúnyos mosolyra a szája? Persze attól, hogy személy szerint minket hidegen hagyna, ha furcsán néznének ránk, még nem biztos, hogy gyermekünk is hasonlóan könnyen venné a megpróbáltatásokat.

Gondoljuk hát át alaposan, mielőtt végleges döntést hozunk születendő gyermekünk nevéről.