Mi legyen a gyerek neve?

PDF Nyomtatás E-mail
Névadás

Több száz név közül választhatunk, de melyik az igazi? A megfelelő név kiválasztása fogós, kemény feladat, hiszen egy egész életre szól viselője számára. Számíthasz rá, hogy környezetedben szinte mindenkinek lesz javaslata, vagy ellenjavaslata. Nem szabad elfelednetek, hogy a végső döntést ti, szülők hozzátok meg. Tanuljatok meg nemet mondani a"jó szándékú” tanácsokra!

Hogyan kezdjük?

Először is kezdjetek el mihamarabb beszélgetni a kérdésről. Készítsetek listát a szimpatikusnak tűnő nevekből, hogy később könnyebb legyen dönteni. Használjatok keresztnévkeresőt a neten, vagy keresgéljetek az utónévkönyvben, ha netán kifogynátok az ötletekből. Vannak bizonyos vezérszempontok, amelyek meghatározóak lehetnek a névválasztásban. Ilyenek pl.: a zavaró, nevetséges monogramot kiadó nevek vagy becenevek, a rosszemlékű vagy mellékzöngéjű nevek elkerülése, de ugyan ilyen súlyú szempont lehet a családi hagyomány vagy netán igény, bizonyos keresztnevek öröklésére. A következőkben megpróbáljuk összefoglalni azokat a szempontokat, amelyeket érdemes szem előtt tartani a névválasztás során.

Hangzás

Érdemes kipróbálni, hogyan hangzik az adott név, ha kimondjuk hangosan. Fontos kérdés, hogy mennyire zenei, vagy esetleg durva hangzású. Jól hangzik a vezetéknévvel együtt? A rövidebb keresztnevek általában jobban illenek a hosszú családnevekhez és fordítva. Nem szerencsés a magánhangzóval kezdődő keresztnév olyan családi név után, amely magánhangzóra végződik, mivel – különösen azonos magánhangzók esetén - összefolyik a két név. Célszerű kerülni a családi névre rímelő keresztneveket is. Ne feledjük, a keresztnév egy életre szól!

Különleges nevek

A szokatlan nevek előnye, hogy általa kitűnhetünk a szürke tömegből. Kellemetlen, amikor a közösségben több társunkat is ugyanúgy hívják, pláne, ha ez egy gyakori családnévvel is társul. Ilyenkor elkerülhetetlenné válik, hogy - akár a közvetlen környezetünkben is - elő ne forduljon egy-egy teljesen azonos nevű személy. A másik véglet az, amikor teljesen szokatlan nevet kap a gyermek, amivel szükségtelenül magára vonhatja a figyelmet, és könnyen gúnyolódás tárgyává válhat. Egy elterjedt családi név mellé elfogadhatóbb egy szokatlan keresztnév és fordítva, szokatlan családnevet célszerű ismertebb keresztnévvel társítani. Így helyreállítható az egyensúly.

Rokonok és barátok

Nagyon sok szülő nevezi el gyermekét tiszteletből a nagyszülők, a rokonok, vagy esetleg egy barát után. Jó ötlet lehet  beletenni a kalapba a nevet, de ne döntsetek addig, amíg a baba meg nem született, pláne ne mondjátok el senkinek. Sok rosszindulatú célozgatástól óvhatjátok meg magatokat. A másik jó tanács; soha ne hagyjátok rábeszélni magatokat, egy nektek nem tetsző névre.

Származás és örökség

Gyermekünk alapvető öröksége a származása, amit a legtöbb szülő szeretne a választott névvel is jelezni. Vallásotok eleve meghatározhatja a választható nevek egy csoportját. Manapság is még sok családban bevett szokás, hogy az elsőszülött gyermek a szülő keresztnevét örökli. Ha olyan nevet szeretnétek adni a gyermeknek, ami nem összeegyeztethető a családi tradícióval, akkor megoldás lehet, - a sértődés elkerülésére is -  ha két keresztnevet kap a kicsi.

A név jelentése

Valószínűleg senki sem fogja különleges bánásmódban részesíteni Ingrid nevű lányod csupán azért, mert keresztnevének jelentése: „a hős lánya”. Másrészről viszont jó, ha a választott név jelentése hordoz valamit abból, amit mi akarunk hinni gyermekünkkel kapcsolatban. Persze az is kellemetlen lehet, ha egy szép napon, az amúgy vajszívű Taksony nevű fiúnk szembesül azzal, hogy nevének jelentése: kegyetlen, szilaj.

A monogramok és a becenevek

Az emberek, de különösen a gyerekek kegyetlenek tudnak lenni ebben a témában. Célszerű előre gondolkodni és nem táptalajt adni az efféle támadásoknak. Csak azért, mert te nem találsz valamit viccesnek, attól az még egy általános iskola második osztályába járó gyerkőcnek, a világ legmókásabb dolga lehet! Természetesen nem lehet mindent kiszűrni ami egy gyerek számára vicces lehet, de azért a nyilvánvaló támadási felületet adó nevek elkerülhetők. Klasszikus példa a Lapos Elemér, amelynek jelentése válhat viccelődés tárgyává, vagy például a Szalai András Róbert név, amelynek monogramjából űzhetnek tréfát a gyerekek.

Ne feledd, ezek nem kőbe vésett szabályok, csupán jó tanácsok. Az adandó név esetében mindig az a legfontosabb, hogy nektek szülőknek egyformán szimpatikus legyen!