Kisiskoláskor (6-10 év)Designed by:

Kor és termékenység, azaz teherbeesési esélyek harmincon túl

PDF Nyomtatás E-mail
Mikor jön már a baba?
Pro, Kontra, Esélyek

Mit kell tenned, ha babát szeretnél harmincon túl? 

Sokan úgy vélik, hogy gyermekvállalásra a harmincas életévek a legideálisabbak, több szempontból is. Általában ebben az életszakaszban már anyagilag és erkölcsileg is megfelelő háttérrel rendelkezik a párok többsége. A megteremtett létbiztonság és a megszerzett élettapasztalat megfelelő alapot biztosít az élet legnagyobb vállalkozásához; a gyermekvállaláshoz.  

A rossz hír az, hogy  teherbeesési esélyeink a kor előrehaladtával csökkennek. Harmincon túl, az fogamzás esélygörbéje meredeken zuhan. Ezért is figyelmeztetnek a szakemberek arra, hogy a harmincas hölgyek ne halogassák túl sokáig a döntést, ha babát szeretnének.

Minden életkornak megvan a maga előnye és hátránya a terhesség szempontjából. Nézzük, mit is jelent anyukának lenni harmincon túl!

 

Pro

Anyagi és egzisztenciális okokból ez tűnik a legideálisabb kornak gyermekvállalás szempontjából. Mostanra valószínűleg rendezettebb az anyagi háttered, mint a huszas éveidben volt, és bizonyára rendelkezel valamilyen stabil állással is. Karrieredben feltehetően még nem értél el olyan magasságokba, ahol a magánéletet túl nehéz lenne összeegyezetetni a munkával, - ahogy ez jellemző a negyvenes hölgyeknél.

Figyelembe véve, hogy manapság a gyermekvállalásnak - sajnálatos módon - velejárója a munkahely elvesztése, nem utolsó szempont az sem, hogy harmic körül még szellemileg is frissebbek vagyunk. A munkaerőpiacra nehéz visszatérni, ezért kapcsolataink, versenyképességünk megőrzése mellett célszerű képzettségünket, tudásunkat is bővíteni, akár autodidakta módon, akár valamilyen államilag támogatott kurzus keretében.

Azok a megkérdezett anyukák, akiknek mind a huszas, mind a harmincas, valamint a negyvenes éveikben is részük volt az anyaság csodálatos élményében, állítják, hogy harmincon túl még érezték magunkban a fiatalos lendületet és az erőt. Ugyanakkor sokkal türelmesebbek voltak a kicsikkel, ami pedig az idősebb korosztály sajátossága. Ez sokkal élvezhetőbbé tette a gyermekekkel töltött időt, és a sok áldozatot, munkát nem élték meg olyan negatívan.

 

Kontra

A szakértők többsége egyetért abban, hogy a gyermekvállalás ideális időszakának felső korhatárát, harmincöt évnél húzhatjuk meg. Kevéssel harminc után, a teherbeesési esélyek csak kicsit alacsonyabbak, mint a huszas évek végén, és a rizikófaktorok száma sem emelkedik jelentősen. Azonban harmincöt éves kor után, a termékenységi görbe meredeken zuhanni kezd, míg a Down-szindróma és egyéb genetikai eltérések esélye drasztikusan megnő. Ezért a harmincas évei derekán járó kismamák terhessége során, fokozottan ellenőrzik az embrió fejlődését. Ebben az életkorban megnő a vetélés és a méhen kívüli terhesség esélye is. Érdekes módon, a harmincöt év feletti, első gyermekes kismamáknál 40% az esély arra, hogy császármetszéssel hozzák világra gyermeküket, szemben a huszonévesek 14%-os esélyével. Ezt a szakemberek azzal magyarázzák, hogy az idősebb kismamáknál gyakoribbak az embrionális problémák, illetve a kihordás második szakasza sokszor elhúzódik. A fentieket figyelembe véve talán érthető, hogy a szakemberek miért intik fokozott óvatosságra a harmincöt év fölötti, gyermekvállalást fontolgató hölgyeket.

 

Esélyek

A statisztikákat tanulmányozva elmondhatjuk, hogy huszonkilenc és harmincöt között, a nők termékenysége lassanként alábbahagy. Ennek ellenére a harmincöt év fölötti hölgyek többsége tökéletesen fogamzóképes. A 38. és 39. életév viszont már sokkal drasztikusabb változásokat hozhat.

Harminc fölött a teherbeesés esélye kb. 15% ovulációnként. Egy évre vetítve, a megtermékenyülési esély harmincas éveink végére érve, 75%-ról 65%-ra esik vissza.

A harmincat átlépve, a kezdeti 12% vetélési esély, 18%-ig emelkedik a elérve a harminöt -harminkilenc éves kort.

A Down kórra való esély harminc éves kismamák esetében 1:759-hez, míg ez a szám a harmincöt éveseknél 1:302-höz.

Érdekességképpen megjegyzendő, hogy harmincöt és harminckilenc éves kor között, a testben végbemenő hormonális változások miatt gyakoribb, hogy két petesejt érik egyszerre, így amellett, hogy a teherbeesés esélyei csökkennek, az ikerterhesség esélye megnő.

 

Mit kell tenned, ha babát szeretnél harmincon túl?

Ha babát szeretnétek, érdemes megfontolni néhány fontos dolgot, a gyermeknemzést megelőzően. "Gyermekre várva " rovatunkban, a  "Készülj a terhességre! Néhány jó tanács a babavállalás küszöbén" című cikkünk hasznos információkkal szolgálhat a tennivalókat illetően.

Ha harmincötnél fiatalabb vagy, és még egy évnyi próbálkozás után sem sikerült teherbeesned, akkor mindenképpen keress fel egy szakembert. Ugyanez érvényes, ha 35 fölötti vagy és fél évig nem jártok sikerrel.  

Akiknél pedig ismert probléma van akár a nő, akár a férfi részéről, célszerű már első körben konzultálni a nőgyógyásszal.