Kisiskoláskor (6-10 év)Designed by:

Terhességi teszt. Várandós vagyok? Amit a terhességi teszt -ekről tudni érdemes

PDF Nyomtatás E-mail
Ki kopog odabent?

Van, aki tudatosan készül az anyaságra, míg másoknál inkább a véletlenen múlik a másállapot, egy azonban közös bennük: mielőbb tudni akarják, kopogtat-e hozzájuk a gólya. Erre a kérdésre már a testi tünetek megjelenése előtt választ kaphatnak, mégpedig a terhességi teszt segítségével. Mit érdemes tudni ezekről az eszközökről?


Sok olyan terhességi teszt létezik, mely már a várt menstruáció időpontját megelőzően jelzi a terhességet. Az érzékenyebb tesztek már 25 vagy akár 10 IU/l mennyiségű HCG (azaz terhességi) hormont is ki tudnak mutatni a vizeletből. Fontos tudni, hogy az előbb említett HCG hormon kizárólag várandós nők szervezetében termelődik, a teszt pedig ennek jelenlétét jelzi.

Hol szerezhető be a terhességi teszt?
Szinte mindenütt: patikákban, drogériákban, de mostanában nagyáruházak polcain is megtalálhatók ezek az eszközök, s recept nélkül hozzá lehet jutni. Használata nincs életkorhoz kötve, így bárki, korlátozás nélkül beszerezheti, felhasználhatja. Célszerű mégis patikában beszerezni, hiszen ott tudnak igazán pontos információkkal szolgálni az egyes tesztek érzékenységéről, működéséről, a felhasználók tapasztalatairól.

Hogyan kell használni?
A teszt vizeletből mutatja ki a HCG hormon jelenlétét. Vannak olyan tesztek, melyeket vizeletsugárba kell tartani, míg másoknál a tiszta edényben felfogott vizeletből kell cseppenteni a teszt ablakára. Megint másfajtáknál az edényben felfogott vizeletbe kell belemártani az eszközt. Akár ilyen, akár olyan típusú tesztet szerez be, mindegyiknél ajánlott a reggeli első vizeletből elvégezni a vizsgálatot. Ekkor ugyanis nagyobb mennyiségben van jelen a terhességi hormon, s így könnyebb kimutatni jelenlétét.
Mielőtt belefogna a tesztelésbe, olvassa át figyelmesen a dobozban található használati utasítást, s előírásait maradéktalanul tartsa be!

Az eredmény értékelése:
Akár pozitív (terhes állapotot jelző), akár negatív lesz a teszt, egy csíknak, az ún. kontroll csíknak mindenképpen meg kell jelennie a kis ablakban. Ez jelzi, hogy kellő mennyiségű vizelet jutott az eszközre, s így az működésbe lépett. Ha csak a kontroll csíkot látja kirajzolódni, az azt jelenti, hogy Ön valószínűleg nem terhes. Ha két csík jelenik meg a kis ablakban, az terhességet jelez, ugyanúgy az is, ha a második csík halványan is, de látható.
Ha a teszt eredménye negatív lett, de várt menstruációja továbbra sem jött meg, néhány nap, esetleg egy hét múlva végezzen el egy újabb tesztet, illetve keresse fel nőgyógyászát.