Teljes visszaesés a szobatisztaságban

PDF Nyomtatás E-mail
Kérdések-válaszok a szobatisztaságról

Időről-időre újabb kérdések merülnek fel a szobatisztasággal kapcsolatban, melyre Szaktanácsadónk megadja a választ.

Erika néhány hete még örömmel nyugtázta, hogy közel 2 éves kislánya minden tekintetben szobatiszta lett. Ám az elmúlt időszakban nagymértékű visszaesés tapasztalható nála. Lehet, hogy a családon belüli feszültségek is közrejátszanak ebben?

Kérdés:

Kedves Óvónő!
A lányom hónap végén lesz 2 éves.Nyár elején kezdtük a szobatisztaságra nevelést, szoktatást. Október elejére már ott tartottunk,hogy a napközbeni alvásnál már nem használtunk pelust, mert már hosszú ideje száraz volt a pelusa, és már az éjszakait is le akartam venni róla, mert már az is száraz volt egy hónapja. Napközben mindig játszott, gondolom emiatt mindig az utolsó pillanatban szólt, amikor már pici becsorgott, de mindig szólt. A széklet jelzése, és a bilibe kakálás volt az első, ami teljesen problémamentesen sikerült. Most viszont kb. egy hete bepisil, bekakál, és nem is szól. Úgy látom jönnek a hátsó fogai is, az utolsó 4, nem tudom, ennek lehet-e vmi köze hozzá. Az utóbbi hetekben komoly problémák alakultak ki az életünkben, de semmilyen nagy változás nem történt, csak eléggé feszültek vagyunk a férjemmel. Lehet emiatt is? Nem tudom, mit tegyek, hogyan segíthetnék neki? Válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel, Erika

"A játékos, könnyed szobatisztaságért" termékcsomag

Válasz:

 

Kedves Erika!

A szobatisztaságban való kisebb-nagyobb visszaesések gyakoriak a gyerekeknél, (ebben a korban még inkább), de úgy vélem, a családi problémák és feszültségek is nagyban közrejátszhatnak Önöknél. Nem kell, hogy tányércsapkodást, kiabálást, hangos veszekedést lásson a gyermek, elég, ha - ahogy Ön írta, - feszültséggel van tele apu és anyu. A gyerekek rendkívül kifinomult radarral rendelkeznek, a legapróbb rezdülésből is azonnal érzékelik, ha valami nincs rendben.

Megoldásként azt javaslom, elsőként igyekezzenek magánéleti gondjaikat megoldani, hiszen ha ezen többé-kevésbé felülkerekednek, kiegyensúlyozottabban tudnak a kislány szobatisztasági problémáihoz is hozzáállni. Tudom, hogy ezt leírni sokkal egyszerűbb, mint kivitelezni, ezért kívánok ehhez a nem egyszerű feladathoz kitartást és sok-sok türelmet!

A visszaeés játékos, gyakorlati megoldásához pedig szeretettel ajánlom Önnek az általam összeállított és szakkönyvemet is tartalmazó "A játékos, könnyed szobatisztaságért" termékcsomagot. Megtekintheti és megrendelheti a fenti, képes linkre kattintva.

Üdvözlettel: az Óvónő