Az oviban bekakil, otthon nem

PDF Nyomtatás E-mail
Kérdések-válaszok a szobatisztaságról

Időről-időre újabb kérdések merülnek fel a szobatisztasággal kapcsolatban, melyre Szaktanácsadónk megadja a választ.

Kérdés:

 

Kedves Óvónő!

A fiam 3 és fél éves, kiscsoportos óvodás és nagyon szereti az óvodát, jól beilleszkedett de egy picit félénk. Jó kedvvel, sírás nélkül megy oviba.
Van azonban egy probléma, amivel küzdünk. Az óvodában bekakil alvás közben, egy héten 3-szor legalább és csak alvás közben. Napközben nincsen probléma. Éjjel még előfordul, hogy bepisil, de bekakilni itthon nem szokott. Próbáltuk kérdezni, hogy miért, de azt mondja, hogy azért mert...Ennyi, amit mond. Amikor megyünk érte az oviba, úgy adja elő, hogy bekakilt, mintha valami nagy dicsőséget csinált volna. Olyasmit mondott mostanában, hogy fél a WC-től. Mesélte az óvónéni is és a dadus is, hogy mikor kimennek a WC-re és véletlen egyedül marad, elkezd kiabálni, hogy menjenek vissza, ne hagyják egyedül.
Kérem szépen adjon tanácsot, hogy miért, mitől van ez és mit lehetne csinálni.
Előre is köszönöm!
Tisztelettel: egy anyuka.

"A játékos, könnyed szobatisztaságért" termékcsomag

Válasz:

Kedves Anyuka!

Elképzelhető, hogy kisfia valóban fél az óvodai WC-től. Feltételezem, hogy otthon a bilibe szokott kakilni, ezért is idegenkedik az ovis illemhelytől. Két dolgot tudnék Önnek tanácsolni:
az első és legfontosabb, hogy kezdje el játékosan feloldani a kisfiúban felgyülemlett szorongásokat. Gyermeke számára feltétlenül ajánlom „A játékos, könnyed szobatisztaságért“ termékcsomag WC szűkítős verzióját! (Megtekintheti és megrendelheti a fenti, képes linkre kattintva!) E termékcsomag magába foglalja mindazokat az eszközöket ( minőségi, anatómiailag kiképzett szűkítőt; szakkönyvemet, mely játékos szorongásoldást célzó ötleteket is tartalmaz; a program megvalósításához szükséges játékokat), amik segítségével könnyebben áthidalható e probléma.
Másik tanácsom, hogy a kakilást igyekezzenek már reggel, oviba indulás előtt otthon elintézni. Így ebéd után remélhetőleg már nem tör rá az újabb székelési inger. E praktika csupán „felületi kezelést" jelent, nem helyettesítheti a szobatisztaság termékcsomag szerepét, hiszen a kiváltó okot: a szorongást csak utóbbival lehet csökkenteni.
A fentiek mellett azonban érdemes lenne gyermekorvosi vizsgálatot is kérni a lehetséges szervi okok kizárása érdekében.

Üdvözlettel: az Óvónő