4 éves és még bekakil

PDF Nyomtatás E-mail
Kérdések-válaszok a szobatisztaságról

Időről-időre újabb kérdések merülnek fel a szobatisztasággal kapcsolatban, melyre Szaktanácsadónk megadja a választ.

Kérdés:

Kisfiam november végén betöltötte a 4 évet de a mai napig semmilyen hajlandóságot nem mutat arra hogy a wc-be vagy a bilibe kakáljon. Próbáltuk mi már minden módszerrel, de semmi nem vált be.A pisiléssel soha nem volt gondunk az a legelső pillanattól fogva megy hiszen a testvérétől eltanulta. Azt gondoltam, hogy majd látva a testvérét hogy a wc-be végzi a nagy dolgát attól majd neki is megjön a kedve, de nem.

Ha besikerül a nagydolog a bugyiba akkor sem szól. Ha nem veszem észre képes benne lenni óra hosszáig. Próbáltuk a műkaki dolgot, nagyon tetszik neki hogy a macik, kutyák meg minden más állat a bilibe kakil, de ő akkor sem.Tényleg mindent megpróbálunk, de folyton falakba ütközöm.Közel egy éves sikertelenség után most már úgy érzem, hogy teljesen tehetetlen vagyok, és ez a sikertelenség teljesen megvisel. Most már egyre kevésbé vagyok türelmes és gyakran elszakad a cérna.A kezdeti időszakban még egyszer kétszer sikerült is a bilibe de aztán történt valami, nem tudom hogy mi és aztán még csak a wc közelébe sem megy ha a nagy dologról van szó.Ha pisilnie kell megy egyedül a wc-re elintézi a dolgát és kész.Kérem adjon tanácsot. Az óvodába is csak ezért félnapos.


Válasz:


T. Levélíró!

Az Ön türelmetlensége egyre nagyobb szorongást kelt a gyermekben, amely okán egyre elszántabban próbálja visszatartani a "konfliktus kiváltó okát", azaz a kakit. Ha nincs kaki, nincs konfliktus, aztán ha becsúszik, tagadja, amíg lehet. Bármennyire is bántja a helyzet, muszáj azzal tisztában lennie, hogy bármi áron meg kell őriznie a nyugalmát, mert ez az egyik kulcsa a sikernek. A megoldás másik fele a játékos szorongás oldás, mely egy hosszú, kitartó folyamatot jelent, nem pedig egyetlen varázsütésre, egy-két alkalmas játék útján egycsapásra megoldást kínáló csodaszert. Ehhez pedig át kell látni a probléma egészét. Ajánlom figyelmébe "A játékos, könnyed szobatisztaságért termékcsomag"-ok valamelyikét, melyet megtekinthet és megrendelhet a www.gyermekabc.hu pedagógiai webáruház oldalán, ill. a jobb oldalon, felül található képes linkre kattintva! Úgy vélem, kisfiánál célravezetőbb lenne a bilis verziót választani, kakilásnál ez sokkal célravezetőbb szokott lenni, mint a WC - akár szűkítős - használata.

Üdvözlettel: az Óvónő