Tud olvasni, pedig csak most megy elsőbe...

PDF Nyomtatás E-mail
Iskolaérettség

Vajon gondot jelent-e, ha a gyermek már iskolába lépés előtt önszorgalomból megtanult olvasni? Megkérdeztünk egy tanító nénit.


Andrea néni, aki ősszel első osztályosokkal kezdi a tanévet, így nyilatkozott e kérdésről:

- Amennyiben nem direkt módon történt oktatás eredménye, hogy a gyerek ír vagy olvas (netán mindkettő) iskolába lépés előtt, akkor ez nem probléma. Ha a gyermeket természetes kíváncsisága motiválta a betűk megismerésére, akkor örülhetünk érdeklődésének, s egyben bíznunk kell abban, hogy a pedagógus majd differenciáltan foglalkozik vele a suliban. Erre azért van szükség, hogy ne unatkozzon addig, míg a többiek a számára már jól ismert betűket tanulják.
Akkor se essünk azonban kétségbe, ha gyermekünk még semmit nem konyít a betűkhöz, ez egyáltalán nem baj! Így legalább maximális érdeklődéssel, felcsigázva fog neki a feladatnak.
Összefoglalván tehát azt mondhatom, az sem baj, ha már tud olvasni az elsőbe lépő gyermek, de az sem baj, ha nem. A lényeg, hogy semmit ne erőltessünk rá, ha magától nem motivált a dologra.
- Akkor hogyan készíthetjük fel az iskolára? - hangzott az egyik szülőtől a kérdés.
- Csakis játékosan, érdeklődésének megfelelően. Szívből ajánlom ehhez a Játékos suliváró című könyvet (Szerzője: Presserné Vér Katalin - a Szerk.) és a Logika Ügyesség Kitartás nevű fejlesztőjátékot. (LÜK - a Szerk.)

Ha Ön is szeretné játékosan felkészíteni az iskolára 5-7 éves gyermekét, ajánljuk figyelmébe az alábbi termékcsomagot:

 

"Iskolaérettség játszi könnyedséggel" - 1. csomag