Ki dönti el, hogy menjen-e iskolába?

PDF Nyomtatás E-mail
Iskolaérettség

iskolaérett-e a gyerek?Míg korábban az iskolakezdésről a szülő dönthetett az óvodai, szakértői javaslatok birtokában, ez mára változott.

Az iskolaérettséget első körben az óvodapedagógusok határozzák meg, ám vitás esetben a szülő további szakvéleményt kérhet a szakértői bizottságtól.

 

Mivel a Nevelési tanácsadók januártól a pedagógiai szakszolgálatok alatt működnek tovább, így utóbbi helyen kell kérvényezni az iskolaérettség felülvizsgálatát. Ha például egy szülő nem ért egyet az óvónővel, aki iskolaérettnek minősítette gyermekét, itt végzik el a szükséges szakértői vizsgálatot, amely alapján kimondják a végső szót.

A jelenlegi törvény értelmében minden gyermek, aki, - immár nem május 31-ig, hanem augusztus 31-ig, - betölti 6. életévét, abban az évben, de legkésőbb az azt követő évben tankötelessé válik. Az óvoda kezében van a döntés, hogy iskolába küldi-e az érintett gyermeket vagy sem, ám jó, ha ebben a döntésben a szülő véleményét is figyelembe veszik. Senki nem ismeri úgy a gyermekét, mint a szülő, aki minden pedagógusnál és kívülálló személynél jobban tudja, milyen körülmények között hogyan viselkedik csemetéje.

Ha például egy szociálisan bizonytalan gyermeket idő előtt iskolába kényszerítenek, fennáll a veszélye az alulteljesítésnek akkor is, ha értelmileg és testileg már érett lenne a feladatra. Számukra hihetetlenül sokat jelent a plusz egy év óvoda, amikor is immár legnagyobbként egyre magabiztosabbá válnak, tökéletesedő teljesítményük nyomán pedig egyre több sikerélményt, elismerést zsebelnek be. Előbbiekkel felvértezve lendületesebben, motiváltabban kezdenek majd neki az iskolának, ahol jó esélyük van az eredményes, sikeres helytállásra.

Iskolaérettség játszi könnyedséggel, otthoni játékkal? Igen!

"Iskolaérettség játszi könnyedséggel" - 1. csomag