Elvárások az iskolába készülő gyerekeknél: 2. rész miért kell tudniuk személyes adataikat?

PDF Nyomtatás E-mail
Iskolaérettség

iskolaérettség kritériumaiSok szülő nem érti, miért kell iskolába készülő gyermekének ismernie személyes adatait? Miért fontos a név, a lakcím, a születési dátum és egyéb adatok ismerete? Cikkünkből megtudhatja.

 


A 6-7 éves gyermeknek biztonsággal el kell igazodnia, ahogy szaknyelven hívják: pontosan kell tájékozódnia az őt körülvevő világban.

A tájékozódás szintjei a következők:

  • Tájékozódás saját testén (ismeri testrészeit, jobb és bal oldalát meg tudja különböztetni)
  • Tájékozódás a térben (magához, mint viszonyítási ponthoz képest meg tudja állapítani a téri irányokat, mint például: alatt, fölött, mellett, között, jobbra, balra, ...stb.)
  • Tájékozódás a síkban (ha saját testéhez képest, a térben differenciálni tudja a tárgyi valóság helyzetét, ez alapot ad arra, hogy síkban, akár egy papírlapon könnyedén eligazodjon. Erre a képességre feltétlenül szükség van az iskolai könyvekből, füzetekből való munkánál.)
  • Tájékozódás az időben (az évszakok, napszakok változásai csak ennek fényében válnak érthetővé a kicsik számára)


Így jut el a gyermek egy általános tájékozottsági szintre, mely lehetővé teszi számára a világ mind tökéletesebb befogadását. Mint ahogy a fentiekből is látszik, ez egy rendkívül szerteágazó feladat, melyben érthetően kiemelt szerepe van az önmagáról, családjáról, lakóhelyéről való információknak is.

Fontos, és korántsem elhanyagolható feladat tehát a személyes adatok megtanulása, mely kapaszkodót nyújt a gyermeknek, hogy meglelje és behatárolja helyét a nagyvilágban.

Kérdezzen bővebben fejlesztőpedagógusunktól