Előre menekülni az iskolába?

PDF Nyomtatás E-mail
Iskolaérettség

óvodai konfliktusokGyakran előfordul, hogy az óvodában magatartási problémás és sok esetben tanulási zavarokkal küzdő gyereket a szülő megpróbálja „kimenekíteni“ az iskolába. Azért, hogy óvja a gyereket a további óvodai konfliktusoktól, az iskolát, mint menekülési utat választja.


Ilyenkor mindent megtesz azért, hogy csemetéjét iskolaérettnek nyilvánítsák és alig várja, hogy az óvodai konfliktusoktól megszabaduljanak. A szülő ilyenkor titkon abban bízik, hogy gyermeke, az iskolai szigor és fegyelem hatására, megjavul, mondhatni beérik és a konfliktusok megszűnnek végre.

Ilyen esetekben borítékolható az iskolai kudarc és a nem hogy csökkenő, de egyre nagyobbra duzzadó konfliktus-lavina. A gyerek, - akinek már az óvodai szabályok betartása is komoly kihívást jelentett, - most még markánsabb korlátokat lát maga körül. Ez még nagyobb tiltakozátiltakozást vált ki belőle, egyre intenzívebben opponál. Ez persze egyre nagyobb ellentétet indukál az órát zavaró tanuló és a fegyelmet ebben a korban már joggal elváró pedagógus között. Ennek a konfliktusnak azonban már tétje van: a gyermek teljesítményét értékelik, ami nyomot hagy nem csak a nebuló tájékoztatójában, de lelkében is.

Ne szabad tehát, hogy az iskolát, mint menekülési útvonalat lássák maguk előtt a szülők. Fontos, hogy akkor és csak akkor kezdje meg a sulit a gyerek, ha arra valóban éretté vált! Kérdéses esetben kérjék a szakértői bizottság iskolaérettségi vizsgálatát, ahol reális értékelést, véleményezést kaphat a csemete aktuális fejlettségi szintjét illetően.