Hiperaktív a gyerekem? 1. rész: csecsemőkor

PDF Nyomtatás E-mail
Hiperaktív a gyerekem?

hiperaktivitás tüneteiMár kiskorától kezdve észrevetted, hogy gyermeked más, mint a kortársai. Először örültél, sőt, büszke is voltál rá, hogy jó két hónappal hamarabb kezdett járni, mint a korabeli gyerkőcök. Azonban a folyamatos mozgás, nyüzsgés, ami körülvette, később sem változott, sőt!

Tomit már nagyon várták szülei, és boldogságuk határtalan volt, mikor egy tél végi napon világra jött. Az édesanya: Andrea és az édesapa minden rezdülésére figyeltek a fiúcskának, féltőn óvták, figyelmes szeretettel vették körül. A gyermek ennek ellenére sokat sírt, gyakran volt nyűgös. "Talán csak hasfájós!" vélekedett a védőnő és a szülők, ám a gyermek körüli vibrálás jottányit sem változott az idővel.

Az éjszakák napról-napra igen nyugtalanul teltek, alig-alig forult elő, hogy Tomit néhány óránál többet tudott volna egyhuzamban pihenni. A kisfiú gyakran megébredt és annak ellenére is nehezen aludt vissza, hogy szülei hihetetlen türelemmel próbálták megnyugtatni, elringatni. Nyugtalan alvását nem lehetett a napirend, ill. napi ritmus hiányával magyarázni, hiszen a szülők jól körülhatárolható program szerint szervezték életüket.

Látványos különbség a többi csecsemőhöz képest mozgásfejlődésében mutatkozott, ami feltűnően gyorsabb volt, mint kortársaié. Szülei eleinte büszkén konstatálták, hogy fiúk mennyivel ügyesebb a rokon gyerekeknél, hiszen már 5 hónaposan mászni kezdett. Akkor még fel sem tűnt nekik, hogy a mászás mozgásformája egészen egyszerűen kimaradt. A kisfiú 7 hónaposan felállt, 9 hónaposan pedig kapaszkodva járt. Csupán 11 hónapos volt, mikor már önállóan megtette az első lépéseket. Mint az látható, Tomi mozgásfejlődése rohamos tempót diktált.

Problémát jelentett azonban gyenge egyensúlyérzéke, mely miatt sokkal félősebb volt a mászókán, mint a többiek.

Beszédfejlődése elmaradt a kortársaitól: első értelmes szavát 10 hónaposan mondta, 3 évesen pedig még alig-alig beszélt, azt is csak tőmondatokban tette.

 

Hogyan alakult Tomi fejlődése a fejlődése a későbbiekben? Hamarosan kiderül cikkünk következő részéből!