Hiperaktív a gyerekem? 2. rész

PDF Nyomtatás E-mail
Hiperaktív a gyerekem?

adhdA már említett megkésett beszédfejlődés miatt Tomit logopédushoz vitték szülei. Az akkor 4 éves kisfiú jóformán ki sem akart szállni a piros ayres tölcsérből (egyensúlyfejlesztő eszköz - a Szerk.), amit azonban a logopédus figyelmen kívül hagyott. Sőt, "szakértő módon" még meg is jegyezte, hogy ebben a játékszerben ilyen idős gyerekek már nem szoktak játszani.

Pedig nem egyébről volt szó, mint arról, hogy Tomi ösztönösen öngyógyító mechanizmust kezdett alkalmazni. A hiperaktív gyerekeknél oly gyakori gyenge egyensúlyérzékét ilyen módon kívánta fejleszteni. Ösztönösen.

A pszichológusoknál bevett gyakorlat, hogy a gyermekkel való megismerkedéskor mindenfajta befolyásolás nélkül engedik, hogy a csemete birtokba vegye a számára leginkább tetsző eszközt. Kétség sem fér hozzá, hogy ennek jelzőértéke van. Így volt ez Tominál is, amire ha felfigyelt volna a logopédus, az időben elkezdett mozgásterápia hatására mára szinte tünetmentessé válhatott volna a hiperaktivitás. Esetében ez sajnos nem így történt.

Kíváncsi rá, hogyan folytatódott Tomi története? Hamarosan jön cikksorozatunk következő része!