Túlzottan gyámoltalan

PDF Nyomtatás E-mail
Gyermeknevelés

túlzott félénkségElőfordul, hogy a gyermek túlságosan is zárkózott, félős, gyámoltalan, ha idegen környezetbe, ismeretlen helyre kerül. Ekkor sírva bújik édesanyja biztonságot nyújtó ölébe, ahonnan igen nehéz őt kicsalogatni. Hogyan közelítsünk az ilyen személyiséggel bíró gyermek felé?A legfőbb aranyszabály: őt sohasem szabad lerohanni szeretetünkkel. Ő ugyanis ezt is "birtokháborításnak" éli meg, úgy érzi, a másik ember belegázol privát szférájába. Ezt pedig elutasítással fogja viszonozni. Az ilyen gyermek felé igen tapintatosan, diszkréten szabad közelíteni. Lépésről-lépésre, indirekt módon kell elfogadtatni magunkat vele. Ez pedig csak a szívén keresztül lehetséges. Ha játékosan és őszinte szeretettel fordulunk a félénk gyermek felé, előbb-utóbb megnyílik irányunkba.

Azonban nem csak a pedagógus, ill. ismeretlen felnőtt segítheti a gyermek egyre eredményesebb szocializációját, de szülei is. Fontos, hogy ne tanúsítson túlféltő, csemetéjére  rátelepedő magatartást, inkább hagyja, hogy a gyerek elinduljon az önállóság útján. Ne álljon útjába a kibontakozásnak, önérvényesítésnek, ne akarja mindig védőhálóval körbevonni és mindentől megvédeni gyermekét.

Ha a felnőttek ezt megértik és eszerint viszonyulnak a túlontúl gyámoltalan gyermekhez, elősegítik fokozatos kibontakozását.