Tehetséggondozás: mit tehetünk szülőként?

PDF Nyomtatás E-mail
Gyermeknevelés

tehetséggondozás gyerekkorbanHa szeretnénk, hogy gyermekünk olyan és annyi fejlesztést, megtámogatást kapjon, ami alapot ad maximális kibontakozásához, mindenek előtt figyeljük őt. Figyeljünk érdeklődési körére, igényeire és szolgáljuk ki ezeket.


Az érdeklődési kör legkönnyebben úgy térképezhető fel, hogy megkínáljuk a gyermeket számtalan féle tevékenységgel. Ami őt leköti, ami iránt fokozott érdeklődést mutat, azt a vonalat erősítsük tovább az eszközök biztosításával, megfelelő szakkörök kiválasztásával, családi programok ennek megfelelő alakításával.

Ha az érdeklődési kör nagyjából körvonalazható, úgy annak segítségével a kevésbé kedvelt, ám mégis fontos területeket is felfejleszthetjük. Mit jelent ez a gyakorlatban?

Ha például csemeténk nem szeret rajzolni, de imád társasjátékozni, akkor a rajzolás erőltetése helyett válasszunk olyan társasjátékot, ami rajzos elemeket is tartalmaz. Ilyen például az activity, aminek rajzos feladatai észrevétlenül és örömteli módon fejlesztik a csemetét.