Sikeres lesz-e gyermekem? Mitől függ mindez?

PDF Nyomtatás E-mail
Gyermeknevelés

sikeres gyerekKiemelkedő tehetség, kimagasló teljesítmény az óvodában, iskolában... Valljuk be, szülőként mindannyian erről álmodunk. De vajon mitől függ gyermekünk legtökéletesebb kibontakozása?


Sokan egyből rávágják: a gyermek adottságaitól, képességeitől. Persze, ez az egyik legnyilvánvalóbb tényező, de mi lehet döntő még ezen kívül?

Sokat nyom a latba hogy a csemete milyen érzelmi környezetből jön, azaz kiegyensúlyozott családi háttérrel rendelkezik-e. Az elhanyagolt, fizikai és lelki szükségleteket figyelmen kívül hagyó környezetben a legjobb adottságú gyermek sem tud kibontakozni. Az előbbiek komoly kiegyensúlyozatlanságot eredményeznek, melyek negatívan befolyásolják a munkaképességet.

Előbbiek mellett, ill. ennek függvényében az is fontos lehet, hogy a szülő mennyire segíti a gyermek kibontakozását. Nem véletlen tehát, hogy az a gyerek komoly lemaradásban lesz a többiekkel szemben, aki 4-5 éves koráig hírből sem ismeri a gyurmát, ollót, zsírkrétát. Itt persze nem csak az eszközök egyszerű biztosításáról van szó, hanem a motiváló környezetről is, ami tevékenységre ösztönzi a csemetét.

Ha tehát sikeres gyermeket szeretnénk, ehhez mindenekelőtt biztosítanunk kell egy sikeres, jól működő, kiegyensúlyozott családot. Olyan családot, ahol az egészséges fizikai és lelki fejlődéshez is biztosítják a feltételeket.